Šta se desilo sa Dodikovim prijetnjama o ukidanju državnih institucija?

Predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku nikako ne polazi za rukom formuliranje zahtjeva kojim bi natjerao potencijalne partnere da što prije formiraju državnu vlast. Najprije je prijetio jednostranim “povlačenjem” iz ranije usvojenih državnih zakona, ali mu je taj pokušaj neslavno okončan. Zatim je najavio pripremanje prijedloga u Narodnoj skupštini RS-a, koji se odnosi na Zakon o odbrani BiH, Zakon o VSTV-u i Zakon o indirektnim porezima, kojeg bi stavio na pregovarački sto sa parlamentarnim strankama iz FBiH. Ni to mu, čini se, ne polazi za rukom.

– Mislim da ćemo iduće sedmice imati sjednicu našeg Predsjedništva i mislim da ćemo dotle kao predlagač dnevnog reda za Skupštinu imati pripremljen materijal, koji se mora prilagoditi procedurama i same Skupštine, pa ćemo iduće sedmice vidjeti sa skupštinskim rukovodstvom kada bi bilo to optimalno vrijeme za održavanje sjednice. Mi vjerujemo da bi to moglo biti u narednih 10 do 15 dana, shodno dinamici koju Parlament ima – najavio je Dodik 18. septembra ove godine.

Rok od deset dana je istekao, onaj od 15 uskoro istječe, a nagovještaja o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine RS-a nema. Da li je SNSD utvrdio prijedlog i kada će biti održana sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će taj prijedlog biti prezentiran, pitali smo Srđana Mazalicu, zamjenika predsjednika Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a.

– Neozbiljan sam ja da vam bilo šta kažem na tu temu. Neću ja da govorim – kazao je Mazalica za Faktor.

Za razliku od Mazalice, mnogo “ozbiljniji” za razgovor bio je Miladin Stanić, predsjednik Kluba zastupnika SDS-a. Dodikove najave o odgovoru Narodne skupštine RS-a na neformiranje vlasti su, smatra on, pokazatelj da je šef SNSD-a “izgubio kompas”.

– On priča o nekim posebnim sjednicama, a to su sve njegovi gafovi. Vlast u Sarajevu se dogovara u Sarajevu, a ne u Banjoj Luci – ocijenio je Stanić.

Iniciranje izmjena ili stavljanja van snage državnih zakona na kojima se temelji rad Oružanih snaga BiH, VSTV-a i UIO-a BiH je, smatra Stanić, besmisleno.

– Ima nekih zakona koji na nivou BiH jako loše funkcioniraju i institucija koje gotovo ništa ne rade, a troše pare, kao što je Komisija za koncesije. Ali nema nazad. To što je učinjeno, to je zapečaćeno. Na nivou BiH nema nazad, samo može naprijed – tvrdi Stanić.

Čak i da Narodna skupština RS-a usvoji inicijativu kojom bi se započeo proces eventualnih izmjena državnih zakona, ta inicijativa bi morala biti formulirana u zvanične prijedloge koji bi bili upućeni u Parlamentarnu skupštinu BiH, te, da bi bili usvojeni, morali bi dobiti propisanu podršku zastupnika, što je daleko od realnog epiloga.

Zanimljivo je da Dodik najavljuje izmjene zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, a istovremeno blokira formiranje parlamentarnih komisija i održavanje sjednica oba doma, što je dovoljno indikativno kada je u pitanju ozbiljnost njegovih prijetnji o urušavanju državnih institucija, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79