Šta se krije iza izjave Milorada Dodika o Danu RS-a?

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da bi bila „dobra ideja“ da se Dan RS-a, umjesto 9. januara, ubuduće obilježava 15. februara, kad i Srbija slavi svoj Dan državnosti, i time je, očekivano, izazvao buru reakcija.

A ta bura se, vjeruju analitičari, neće tek tako stišati i pitanje je šta se iza nje krije.

Da li je pričom o Danu Republike, za koju se vjerovalo da je odavno završena, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-asam sebi dao politički autogol?

Opozicionari su Dodika nazvali izdajnikom, švercerom i ratnim dezerterom, koji ruši Republiku Srpsku.

Dodik im je hitro odgovorio da ni Mirko Šarović, ni Branislav Borenović, niti bilo ko drugi u RS-u ne treba da brani Dan Republike Srpske od Dodika, koji je „za razliku od njih, učestvovao u njenom proglašavanju“. I svoje kritičare nazvao „lovcima na jeftine političke poene”, koji rade u korist „velikobošnjačke politike i međunarodnih okupatora”.

Međutim, nije se sve završilo na prepucavanju na liniji vlast – opozicija. I građani koji su prije pet godina izašli na referendum o Danu Republike i s više od 99 odsto glasova podržali 9. januar, danas se pitaju čemu je sve to služilo.

Analitičari upozoravaju da će ova priča imati odjeka i u Beogradu, a pogotovo u Sarajevu, te da Dodik na neki način ponovo otvara Pandorinu kutiju, iz koje može izaći svašta.

Politička analitičarka Tanja Topić ocjenjuje da je pitanje šta Dodik ovakvim izjavama dobija, jer će ih opozicija i dio javnosti u Republici Srpskoj tumačiti kao izdaju, dok će se politički akteri iz ostalih dijelova BiH buniti zbog povezivanja sa Srbijom.

– Dodikov prijedlog je i potenciranje srpskog u Republici Srpskoj, čime se dodatno politički marginalizuju Hrvati i Bošnjaci. On je u priči o proglašvanju 15. februara novim Danom RS naročito istakao: “Mi u Republici Srpskoj smo Srbi”, i „Slavićemo na isti dan kad i Srbija.“ Kad se sve to uzme u obzir, možemo očekivati oštre rekacije i na ove apekte njegove izjave – kaže Tanja Topić za “Srpskainfo”.

Sociolog Vedran Francuz ocjenjuje da je Dodik poslao jako opasnu poruku, koja „udara u same temelje Republike Srpske“.

– Zna se šta se desilo 9. januara 1992. Ukoliko zaboravljamo svoju tradiciju i početke, pa i dan kada je nastala Srpska, onda dovodimo u pitanje ne samo simboličnost datuma nego i samu Republiku Srpsku – kaže Francuz.

Dodaje da je Dodik napravio nepotrebnu političku buru u vrijeme kada nemamo vakcina, kada se ljudi bore za opstanak i masovno bježe iz Republike Srpske.

Pitanje je, ističe Francuz, zašto se bura podiže baš u ovom trenutku: da li da se narodu zamagli pogled na stvarnost u kojoj živi ili iz nekih razloga koji javnosti nisu poznati.

– Možda ovo ima veze s dolaskom visokog predstavnika ili nekim drugim odlukama, za koje ćemo saznati za koji dan ili za koju sedmicu. Možda je priča o Danu Republike poslužila samo kao dimna zavjesa – zaključuje Vedran Francuz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79