Šta se krije iza kandidature unuke Alije Izetbegović?

Od svih kandidata na ovogodišnjim lokalnim izborima definitivno najviše pažnje medija privukla je Nađa Berberović-Dizdarević, unuka Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH, koja se nalazi na listi Stranke demokratske akcije (SDA) za Općinsko vijeće Stari Grad, piše PRESS.

Vijest da će se Nađa Berberović-Dizdarević ove godine naći na izbornoj listi SDA odjeknula je ne samo u bosanskohercegovačkim već i u regionalnim medijima. Odavno mediji nisu pokazali ovoliko interesovanje za kandidaturu mlade i obrazovanom osobe što ide u prilog tome da su zapravo i predstavnicima sedme sile dosadile politički “izlizane” osobe i konstante politike poput Fikreta Prevljaka.

Reakcije u javnosti su podijeljene. Dok jedni u potpunosti podržavaju kandidaturu Dizdarević uz argumente da je riječ o mladoj ženi koja ima legalnu fakultetsku diplomu i zavidnu karijeru, drugi pak smatraju kako njena kandidatura nije dobra i da je već previše članova porodice Izetbegović u politici.

Potez predsjednika Općinskog odbora SDA Stari Grad i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake da stavi na listu unuku Alije Izetbegovića pokazao se politički jako dobar. SDA je svjesna kako njihov kandidat za načelnik Jusuf Pušina nema nikakve šanse da pobijedi agilnog Ibrahima Hadžibajrića u utrci za načelnika Starog Grada.

Upravo zbog toga ključni fokus SDA je na osvajanju mandata u Općinskom vijeću Stari Grad. Treba uzeti u obzir da od mandata u općinskim vijećima ovisi i saziv Gradskog vijeća Grada Sarajevo.

Nađa Berberović-Dizdarević sigurno je kandidat koji će “povući” listu SDA za Općinsko vijeće Stari Grad. Iako u ovom momentu izgleda kao da je Berberović-Dizdarević “ukrala” medijsku pažnju Abdulahu Skaki koji je nosilac liste SDA, treba imati na umu kako je Skaka za razliku od unuke Alije Izetbegović renomirana politička ličnost.

Podsjećanja radi, i Skaka i Berberović-Dizdarević unuci su osoba koje su uhapšene u politički montiranom Sarajevskom procesu 1983. godine. O hapšenju djeda Nađe Berberović-Dizdarević sve se zna dok je nešto manje poznato da je Abdulah Skaka unuk Ismeta Kasumagića koji je također bio uhapšen u sklopu Sarajevskog procesa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79