Regija BiH Šta se krije iza priča o pokušajima otmica djece u BiH?

Šta se krije iza priča o pokušajima otmica djece u BiH?

Policija Srednjobosanskog kantona detaljno provjerava sve činjenice u vezi sa prijavom da su prije nekoliko večeri u mjestu Mošunj kod Viteza, nepoznate osobe pokušale namamiti dvije djevojčice da uđu u njihovo vozilo.

Kako nam je rečeno u MUP-a Srednjobosanskog kantona,u prijavi je navedeno da su navodno dvojica muškaraca srednjih godina, dvjema djevojčicama koje su se iograle u dvorištu sa psima, ponudili slatkiše da bi one ušle u vozilo.

One su nakon toga utrčale u kuću, a nepoznati muškarci s nepoznatim vozilo su se udaljili u nepoznatom pravcu.

Na teren je odmah upućena policija koja je ovih dana detaljno pregledala, kako teren, tako i snimke videonadzora, kako bi se pokušalo utvrditi da li je neko vozilo u kritično vrijeme bilo na ovom području.

Nezvanično saznajemo da pregledani snimci videonadzora nisu bili od prevelike koristi i nije uočeno niakakvo sumnjivo vozilo u kritično vrijeme. Također saznajemo i da prilikom prijave nije dat detaljan opis vozila, a pregledom terena također nije uočeno ništa neuobičajeno, niti je primijećeno bilo kakvo vozilo koje ne pripada ovom naselju. Radi se, inače, o manjem mjestu kod Viteza, čiji se svi stanovnici međusobno poznaju.

“Oteo šestogodišnjeg dječaka na ulici pa ga silovao”

Kako kažu u MUP-u SBK, policija ovakvim slučajevima uvijek pristupa maksimalno oprezno i sve se detaljno provjerava.

Međutim, nije rijetkost da se kod ovakvih prijava nakon provjera utvrdi da se ono što je prijavljeno nije desilo.

Takav slučaj je bio nedavno baš na području ovog kantona, kada je na Kobiljači pronađen dječak sa Ilidže (Kanton Sarajevo). On je tada došao do kuća mještana Kobiljače i rekao da su ga nepoznate osobe otele i kombijem dovezle i ostavile na Kobiljači. Prethodno su mu, kako je ispričao, na glaviu stavili crnu vreću za smeće.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo ranije su nam potvrdili da su nakon detaljnih provjera utvrdili da nije bilo elemenata krivičnog djela otmice, ali zbog zaštite maloljetnika nisu mogli iznositi više detalja.

Međutim, kako smo nezvanično saznali, dječak je iz nepoznatog razloga sve izmislio, a čak su ga i kamere videonadzora “uhvatile” kad je kupovao vreće za smeće.

Pokušaj otmice učenice: Škola moli roditelje za oprez

Kod ovakvih slučajeva obično se uključi i nadležni centar za socijalni rad, a kako bi se utvrdili uzroci takvog ponašanja.

Nedavno je i u Maglaju zavladala panika nakon što je direktor osnovne škole u Novom Šeheru objavio da su dvije djevojčice prijavile da su ih na putu ka školi nepoznate osobe pozivale da uđu u njihovo vozilo.

Tada su iz škole savjetovali roditelje da povećaju oprez, dok je učenicima sugerisano da se kreću u grupama, ne razgovaraju s nepoznatim osobama i ne ulaze u nepoznata vozila, kao i da treba da koriste samo prevoz autobusima koje je škola obezbijedila.

MUP Zeničko-dobojskog kantona provjeravao je ovaj slučaj, ali provjerama nije potvrđeno da se ono što je navedeno u prijavi dogodilo.

Glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Aldina Alić kazala je da na području ovog kantona nijedna ovakva prijava nije potvrđena, a bilo ih je nekoliko iz ranijih godina.

Podsjetimo, prije nekoliko godina javnost je bila duboko uznemirena informacijama koje su se širile po društvenim mrežama o famoznom bijelom kombiju u kojem se voze neke osobe koje pokušavaju oteti djecu. Te godine je u BiH bilo čak 12 prijava pokušaja otmice, ali policija ni u jednom od tih slučajeva nije utvrdila da se nešto takvo zaista i desilo.

U dječijoj psihologiji je poznato da su djeca, naročito u adolescentnom periodu, jako povodljiva, te je moguće očekivati da podliježu izmišljanjima i laganjima kako bi pokazali da su oni glavni u nekim dešavanjima. Sve zavisi od toga ko je izvor takvog ponašanja djece, jer oni mogu slijediti negativna ponašanja iz okoline, od komšiluka, vršnjaka, pa i roditelja.

Iako se većina priča o navodnim pokušajima otmice ispostavi kao lažna, iz policijskih agencija ističu da oni svakoj prijavi moraju pristupiti krajnje ozbiljno, te izvršiti sve potrebne provjere kako bi se utvrdilo o čemu se u konkretnom slučaju radi piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM