Šta se krije iza Vučićevog odlikovanja Dodika i nesuglasica unutar opozicije u RS-u

Malo više od godinu pred opće izbore situacija u entitetu Republika Srpska dodatno se zakomplikovala odbijanjem Nebojše Vukanovića da prisustvuje sastanku opozicije i usvajanju zajedničke Platforme za izbore.

Sve su češće trzavice unutar opozicije, naročito po izlasku Demokratskog narodnog saveza iz vlasti i priklanjanja bloku koji su ranije činili Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa.

Istog dana predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Milorada Dodika ordenom Republike Srbije, najvećim državnim priznanjem. Sam čin otvorio je prostor brojnim tumačenjima Dodikove pozicije na Vučićevoj šahovskoj ploči. S obzirom na trenutne događaje i političku situaciju u Republici Srpskoj, razgovarali smo sa Tanjom Topić, analitičarkom iz Banje Luke.

Topić ističe da je odluka Vukanovića da ne prisustvuje sastanku predstavnika stranaka opozicije SDS-a, DNS-a i PDP-a uzrokovana nepovjerenjem prema DNS-u, odnosno Nenadu Nešiću i ulozi koju je on preuzeo u opozicionom bloku.

“Mislim da Vukanović insistira na nekim određenim principima, određenim vrijednostima u politici. On nikada nije bio saglasan da se amnestira DNS od odgovornosti participiranja u vlasti toliko godina da se jednostavno pribjegne pragmatizmu i da se zaboravi uloga koju je ova partija imala u prethodnim godinama participirajući u vlasti. Mislim da je upravo kamen spoticanja DNS i uloga te partije, s tim da postoje neke određene nesuglasice koje je Vukanović iznosio javno, a one se tiču nekih političkih poteza aktuelnog gradonačelnika Banje Luke Stanivukovića, njegovih sastanaka s nekim ljudima koji su bliski i koji su povezani s aktuelnom vlasti”, rekla je Topić.

Ona tvrdi da opozicioni lideri Vukanoviću priznaju neospornu ulogu i značaj koji on ima kao čovjek odan određenim principima i kao jedan od najžešćih kritičara vlasti. Bez obzira na to, postoji neslaganje o kandidatima za Opće izbore 2022. godine, prvenstveno poziciju predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva iz RS-a.

“Treba imati na umu da postoji puno pretendenata na ove dvije funkcije, a funakcija je malo, tako da mislim da će se voditi jedna velika bitka u vezi s tim ko će dobiti koju poziciju. U toj raspodjeli karata čini mi se da će dominirati stav jačine političkih partija, jer one najjače političke partije će insistirati na tome da imaju svog kandidata. One će vrlo teško prepustiti to mjesto čovjeku koji nije član partije. U tom kontekstu ne očekujem da bi opozicija mogla dati kandidaturu Vukanoviću”, naglašava Topić.

U kontekstu povjerenja SDS-a i PDP-a prema DNS-u Topić je rekla da su ostale stranke iz pragmatizma prešutjele političku prošlost Nenada Nešića i njegove stranke i da je opoziciji bitan svaki glas i svaka stranka te da opozicija ide na okupljanje velikog fronta političkih partija i pojedinaca, jer joj političko cjepkanje ne ide u prilog.

“Mislim da će ovdje pobijediti pragmatizam, da će se sve tačke sporenja staviti pod tepih. Možda nekada u doglednoj budućnosti da će se ti računi poravnati, ali trenutno mislim da neće doći do razmimoilaženja, niti do ‘konfliktnih situacija’ koje bi DNS izbacile iz opozicionog bloka, jer je DNS, bez obzira na sve kritike, neophodan opoziciji da ojača snagu na predstojećim izborima”.

Isti dan nakon sastanka opozicije Dodika je odlikovao Vučić te u tom kontekstu postoji više perspektiva značenja tog čina, prva prema kojoj odlikovanje predstavlja utješnu nagradu Dodiku uoči razlaza s Vučićem, a druga kao vid podrške Dodiku.

“Činjenica je da je bio, rekla bih, vrlo brutalan odgovor Srbije i Vučića na imenovanje Christiana Schmidta, vrlo jasna poruka koja je poslana i rukovodstvu Republike Srpske da neće biti konfrontacije s njemačkim političarima i da praktično Srbija prihvata novog visokog predstavnika, pa je možda taj orden neka vrsta kompenzacije za te grube, da tako kažem, poteze koji su učinjeni. S druge strane, ti odnosi su uvijek negdje između Vučića i Dodika toplo-hladno i oni se međusobno uvijek podržavaju kad je to jednom ili drugom potrebno, bez obzira i na one nesuglasice koje s vremena na vrijeme isplivaju u javnosti”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79