Šta se to sprema u Tuzli: Kriminalci će u TK imati svoju policiju?

Turbulentno je u MUP-u TK. Povratkom nezakonito smijenjenog Dževada Kormana na poziciju direktora policije došlo je do oko 40 rotacija policijskih službenika. To je neuobičajeno mnogo za kratak period, pa se otvara sumnja da direktor koji je sudskim putem vraćen na poziciju zbog miješanja politike u rad policije i sam sada radi po političkom diktatu.

Pitanje velikog broja smjena na sjednici Skupštine TK inicirao je zastupnik Fahrudin Skopljak koji je ujedno predsjednik kantonalnog odbora SDA TK.

– Ja sam bio protiv i onoga što jer radila prethodna vlada. Nažalost ostao sam usamljen i završilo je loše. Policija treba da je nezavisna i moja pitanja premijeru, ministru policije Nezavisnom odboru nisu uplitanje u rad, već izraz zabrinutosti. U najmanju ruku čudno je da se 40 visokopozicioniranih policajaca smjenjuje sa svojih pozicija u kratkom periodu. Prema mojim informacijama mnogi od njih su dobro obavljali svoj posao, imali odlične rezultate i samo tražim da se provjeri da li su smjene posljedica stručne analize rada, ili se opet policija pokušava staviti pod političku kontrolu, za Patriju je istakao Skopljak.

Direktor policije Korman ovakve istupe poslanika doživljava kao atak na nezavisnost policije i najavljuje novu pravnu bitku, ali i žalbe predstavnicima međunarodne zajednice.

– Ja imam godinu i pol da uradim ono što sam namjeravao kada sam došao na ovu funkciju, ali me je politika smijenila. Sve što radim je isključivo u interesu građana, poboljšanja sigurnosti u TK, promjene su nužne jer su u MUP-u narušeni međuljudski odnosi, rekao nam je Korman.

Sa njegovim metodama se ne slaže većina onih kojima je Korman svojim odlukama promijenio radna mjesta. Većina je uložila žalbe na direktorove odluke, a imajući u vidu da policajci bez odobrenja nadležnih ne mogu davati izjave pojavljuju se pisma iza kojih navodno stoje otpisani policajci.

U tim pismima se direktoru zamjera ugrožavanje nacionalnih interesa policajca srpske nacionalnosti, mobing i ucjene policijskih službenika, ali i urušavanje efikasnosti i profesionalnosti policije.

U jednom od pisama Kormanu se na teret stavlja hipoteka da promjenama želi pokriti svoje ranije neuspjehe zbog kojih je kako smatraju u dijelu zaposlenih Korman i dobio negativnu ocjenu. Kormanu se direktno zamjera bliskost predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću koji je optužen za posredovanje u zapošljavanju sa nekadašnjim stranačkim kolegama iz SDA Asimom Sarajlićem i Amirom Zukićem.

– Ovo što se radi je nastavak pritiska na policiju. Ovim treba da se bavi tužilaštvo, a ja sam o svim svojim potezima obavijestio međunarodne institucije, od njih nema prigovora kaže Korman.

Odbacuje sve navode prema kojim se on dovodi u vezu zaštitnika kriminalne grupe Beriza Kabilovića. Otpisani policajci pišu da Korman smjenjuje časne i poštene službenike kao kaznu jer su svojim aktivnostima omogućili hapšenje ove kriminalne grupe koja je često bez sankcija maltretirala i policajce.

– Također direktor Korman ne poduzima nikakve profesionalne i zakonske akcije na zaštiti svojih policajaca, kojima su prije hapšenja, a i nakon hapšenja, ove kriminalne grupe zapaljeni privatni automobili, dobijali su prijeteće poruke, a neki policajci su i fizički napadnuti i pretučeni, navodi se u pismu otpisanih policajaca.

Tako mu se zamjera zaštitnički odnos prema policajcu (ime poznato redakciji, a i Kormanu) koji je prije dolaska u policiju bio predmet njihovog interesovanja. Riječ je o policajcu koji je blizak Kabiloviću i koji navodno nije poduzeo ništa da zaštiti kolegu kada su ga kriminalci maltretirali. Patria ima i njegove javno objavljene forografije kojima se urušava ugled policije.

– Ja sam tog momka nekoliko puta sankcionisao, i on zna da prvi naredni prekršaj znači otkaz, rekao nam je Korman.

Smijenjeni policijski službenici tvrde da Korman jedno priča, a drugo radi, pa je tako taj policajac ostavljen u Tuzli kako bi bio od koristi onima koje bi trebao da istražuje. Otpisani policajci smatraju da bi neko trebao provjeriti rezultate, ali i personalne dosjee onih koje Korman sada dovodi na njihovo mjesto. Kako oni tvrde tamo bi se moglo pronaći kako će MUP-om sada rukovoditi i dio kadrova koji je bio na suspenzijama zbog odavanja službene tajne, krađe novca iz sindikata, ali i sumnje u saradnju sa kriminalnim grupama. U jednom od pisama se navodi da se na rukovodeće pozicije dovodi i policajac čije saobraćajne nesreće je prikrivao sam Korman.

Ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić za Patriju kaže da nema ove podatke i da je u policiji uvijek bilo premještaja. U trenutku kada smo s njim razgovarali nije imao ni stav o pitanjima koje je na Skupštini postavio zastupnik Skopljak.

– Vjerovatno ću uskoro imati pismena izjašnjenja o navodima, ali netačno je da bilo ko pokušava policiju staviti pod političku kontrolu, kaže Dobrnjić.

Pitali su da li je upoznat s prigovorima koji bacaju sumnju i na prikrivanje činjenica oko požara u rudniku Banovići s čijim gubitkom se Mirsad Kukić nikada nije pomirio. Postoji sumnja da je požar podmetnut i da se skriva uloga jednog od rudara koji je pola sata nakon požara viđen kako izlazi iz rudnika.

– Ko to tvrdi treba da ide do kraja, da kaže ko su ti ljudi, ovako sve je ogovaranje, rekao je Dobrnjić.

U raspodjeli vlasti nakon što se okupila nova većina u TK ministarstvo unutrašnjih poslova je pripalo PDA. Navodno to nije bilo mrsko ni pojedincima iz SDP-a koji sa Kukićem imaju dobru saradnju iako se njihova stranka javno zalaže za obračun s kriminalom i korupcijom na području cijele BiH. Smijenjeni policajci sumnjaju da se iza svega što se dešava u MUP-u krije želja pojedinaca da se sačuva konekcija policije sa politikom kako bi se zaštitile i malverzacije tokom izbornih procesa. Prema mišljenju mnogih Kormanov zadatak je da u MUP-u očisti teren budućem direktoru policije kojeg za tu poziciju priprema PDA. Kao nasljednik Kormana spominje se Nevres Šiljegović, čija supruga je bliska PDA. Eventualnom smjenom Kormana Kukić bi u javnosti poentirao, a novi direktor policije ne bi po uzoru na Kormana rotirao činovane policajce. Ne bi bilo potrebe jer su i dovedeni s ciljem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79