Šta se uistinu dešava na KCUS-u i koliko su pisma autentična?

Bosanskohercegovačka javnost već godinu dana živi i umire u sluđenoj atmosferi u okovima pandemije i zdravstvenog sistema, koji očigledno grca u problemima. Ta atmosfera od jučer je dodatno podgrijana navodnim pismima ljekara u kojima se opisuju svi problemi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

A navodna pisma kažemo isključivo jer su potpuno anonimno plasirana u javnost, nisu potpisana, a teret napisanog je ogroman i u svakom slučaju traži propitivanje i jasniju i konkretniju sliku koja javnosti mora biti predočena.

U svakom slučaju neko mora biti kriv i neko mora odgovarati. Da li oni koji su odgovorni ukoliko su svi navodi iz pisama tačni, ili eventualno neko ukoliko je zloupotrijebio situaciju.

Nakon što je jučer procurilo prvo pismo u kojem se, navodno određeni broj anesteziologa obraća menadžmentu KCUS-a, pažnju javnosti izazvali su navodi o uslovima liječenja COVID pacijenata, samoj organizaciji te korištenju respiratora koje je Vlada Federacije BiH nabavila preko firme “Srebrena malina”.

Prvobitno objavljeno pismo
Prvobitno objavljeno pismo

To pismo objavljeno je bez zaglavlja i nije potpisano imenom i prezimenom, već generalnom odredbom liječnici. U pismu su iznesene brojne kritike o uslovima rada i organizacije na KCUS-u. Jasno su naglašene i boldirane određene riječi poput “pakao” i slično.

Prvobitno objavljeno pismo
Prvobitno objavljeno pismo

Također, zanimljivo je da, oni koji su pisali pismo koriste žargonski termin “Malina respiratori”, što je pomalo nesvojstveno za ljekare ukoliko je riječ o službenoj korespodenciji. Oni se žale na činjenicu da su ti respiratori uopšte dobili verifikaciju.

Prvobitno objavljeno pismo
Prvobitno objavljeno pismo

Danas je pak u javnost plasirano i drugo pismo ili je barem tako predstavljeno. Prema saznanjima Klix.ba upravo je današnje pismo svojevrsni original (datirano 29. mart 2021.) na koji je nadovezano jučerašnje plasirano pismo.

Danas objavljeno pismo
Danas objavljeno pismo

U ovom (drugom) pismo jasno je navedeno zaglavlje s adresom pošiljaoca, a to su specijalisti Klinike za anesteziju i reanimaciju (nije navedeno koliko ih je saglasno s pismom) te primaoci, a to su šefovi Klinike za hirurške discipline i Klinike za anesteziju i reanimaciju.

Danas objavljeno pismo
Danas objavljeno pismo

To pismo je i hronološki drugačije poredano, a zanimljivo je da se u njemu ne koristi termin “Malina respiratori” već službena oznaka ACM812A. I u tom dijelu pisma se ističu mane spornog kineskog respiratora, koji se prema pismu ne može koristiti za liječenje COVID pacijenata.

Danas objavljeno pismo
Danas objavljeno pismo

Dalje, se navode brojne zamjerke i nedostaci tehničkih pomagala i opreme poput narukvica za identifikaciju pacijenata, numerisanje kreveta, držače terapijskih listi kod svakog kreveta i slično. To aludira da postoje jasni organizacijski problemi. Na kraju pisma istaknuto je da ti ljekari ne prihvataju nikakvu odgovornost za ishode liječenja pacijenata u takvim uslovima rada, organizacije, nedostatka osoblja i tehničke podrške. Na kraju pisma nema pečata niti potpisa.

Javnost ipak mora znati mnogo više od navedenog. A odgovore, javno, otvoreno i glasno treba saopćiti i menadžment KCUS-a i ljekari sa spomenute klinike i ministar zdravstva čija je to nadležnost.

Vlasnik firme Verlab Almir Badnjević, koja je izdala verifikaciju za navedene respiratore je kazao da je proizvođač jasno propisao gdje se i u kojim uslovima spomenuti respiratori mogu koristiti i da je verifikacija izdata samo za tu namjenu.

Sada ljekari, ukoliko stoje iza navedenih pisama trebaju dati odgovore: Da li su i ako da koliko pacijenata priključili na respiratore ACM812A? Zašto su to uradili ukoliko su od početka znali da ti respiratori ne ispunjavaju sve kriterije za liječenje COVID pacijenata, kako se navodi u pismima? Da li su natjerani da koriste te respiratore i ako da zašto odmah nisu reagirali?

Menadžment KCUS-a u ovoj situaciji treba odgovoriti na pitanja o tome koliko je ACM812A respiratora u upotrebi i da li se koriste na intenzivnoj njezi? Da li i ako da zašto nedostaje medicinske opreme? Koji su organizacijski problemi i ko je odgovoran?

Ukoliko odgovori na ta i druga pitanja ne budu saopćeni javnosti odgovornost za dizanje panike će biti na onima koji su pustili ovakve informacije u medije. Šta o svemu ovome trebaju misliti pacijenti koji se liječe na KCUS-u ili njihove porodice, posebno oni koji imaju nekoga svog na respiratoru?

Mnogo je krupnih riječi napisano u dva pisma da bi odgovori na ova pitanja ostala nedorečena. Bez obzira ko je kriv, uprava KCUS-a, ljekari ili eventualno neka politika ili politički obračun ukoliko stoji iza ovoga piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79