Šta smo dočekali: Fabrika duhana Sarajevo ugašena, stigla sarajevska Drina iz Rovinja

Nakon višedecenijske tradicije proizvodnje sarajevske Drine u Fabrici duhana Sarajevo došao je dan kada na trafikama u BiH građani mogu kupiti samo sarajevsku Drinu iz Rovinja.

Time se potvrdila najava vlasnika nekadašnjeg privrednog giganta iz Sarajeva FDS, da će se proizvodni kapaciteti za sve brendove cigareta FDS preseliti u zemlje regiona, izvještava N1.

Fabrika duhana od 31. marta prestala je postojati kao proizvođač cigareta.

Ključni događaj za sudbinu FDS odigrao se 2016. godine, kada je Vlada FBiH odlučila prodati svoj udio od 39,9 posto vlasništva za samo 42 miliona KM.

Kupac je bio austrijski fond CID, koji kasnije postaje najveći pojedinačni vlasnik Badeca, današnjeg većinskog vlasnika. Iako je knjigovodstvena vrijednost dionica tada iznosila 174,5 KM, Vlada FBiH je dionice prodavala po cijeni od 83,5 KM. Treba podsjetiti da niko nije pravio procjenu kupaca niti vrijednosti te je nepoznat razlog takvog poslovnog poteza.

FDS čije je dionice prodala Vlada FBiH po mizernoj cijeni, prema mišljenjima ekonomskih stručnjaka, u svom je vlasništvu imao veliki boj nekretnina u BiH i zemljama regiona čija se vrijednost procjenjuje na nekoliko stotina miliona KM.

Takođe, brendovi cigareta koje je proizvodio FDS bili su najpopularniji i najprodavaniji u BiH.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79