Šta su nam prioriteti, šta se čeka sa goriom?

Iza nas je buran vikend u kojem je javnost mogla gledati brojne političke obračune povodom organiziranja Povorke ponosa, a onda i redove kritika i izvinjavanja nakon golog performansa ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Za jedne je sporno zatvaranje velikog broja ulica u centru glavnog grada. Za druge je problem i sama parada. Slušali smo o božijim zakonima i ličnim prioritetima i to sve od zvaničnika koji obnašaju javne funkcije. Nakon brojnih javnih moralnih analiza, tumačenja ustava, zakona, ali naglašavanja famoznog “ali”, tiho ispod svih radara prolaze informacije da državni parlament i određene stranke u tom parlamentu ne mare zbog enormnog rasta cijena.

Trenutno građani u BiH litar benzina plaćaju između 3,41 i 3,70 KM u zavisnosti od benzinske pumpe, dok je litar dizela i skuplji i ide preko 3,80 KM. Šta država može uraditi? Može ono što su uradile i brojne države, čak i one u regiji, a to je privremeno ukinuti akcize na gorivo.

Takav prijedlog je usvojen prije skoro tri i po mjeseca u Predstavničkom domu državnog parlamenta i od tada muk. Dom naroda je odbio da se taj prijedlog razmatra po hitnoj proceduri i već mjesecima taj prijedlog stoji u parlamentarnim ladicama. Danas je u Predstavničkom domu ponovo pokrenuta inicijativa kojom se traži od Doma naroda da usvoji zakon, ali je SNSD bio protiv. Zastupnica te stranke Snježana Novaković-Bursać je tražila dokaz da će gorivo biti jeftinije ukoliko se usvoji predloženi zakon.

Incijativa je dobila opću većinu od prisutnih (20 zastupnika), ali nije bilo entitetske većine jer je uz SNSD koji je glasao protiv bilo još šest suzdržanih glasova.

Potom je Denis Zvizdić predložio da se suspenduju carinske stope na uvoz goriva, čime bi gorivo pojeftinilo za građane, ali je i taj prijedlog odbijen jer nije bilo entitetske većine iz RS-a.

A država novca ima i to sve više ubranog poreza nakon rasta cijena. Sve procjene ekonomista govore da država ne bi bila finansijski oštećena ukoliko bi izglasala privremeno ukidanje akciza. Stranke poput SNSD-a i HDZ-a čak toliko tjeraju inat pa i u predizbornom periodu ne žele građanima barem minimalno omogućiti jefitinije gorivo.

Takav odnos prema građanima pokazuje da u državi imamo mnogo većih problema od onih koji budu nametnuti kao problemi i na koje se političari troše u međusobnim raspravama i optuživanjima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79