Šta su skrivili obrtnici da im u pandemiji zbog rasta plata u javnom sektoru rastu doprinosi

Hiljade obrtnika u Federaciji BiH iznenadio je obračun doprinosa za prvu platu u 2021. godini – zbog rasta prosječne bruto plate u FBiH za više od 20 KM porasle su i njihove obaveze.

“Shodno Zakonu o doprinosima, federalni ministar finansija do 31. decembra tekuće godine za narednu kalendarsku godinu objavljuje iznose osnovica za obračun doprinosa određenih obveznika-poduzetnika u mjesečnom iznosu. Osnovica za obračun doprinosa poduzetnika prema zakonu je proizvod prosječne plaće i propisanog koeficijenta po vrsti djelatnosti (djelatnost obrta, slobodna zanimanja, djelatnost za koju je porez na dohodak utvrđen u paušalnom iznosu, niskoakumulativna djelatnost, taksi djelatnost, djelatnost poljoprivrede i šumarstva i djelatnost trgovca pojedinca)”, kažu za Klix.ba iz Porezne uprave Federacije BiH.

Prosječna plaća je prosječan iznos mjesečne bruto plaće isplaćene po jednom zaposleniku u Federaciji BiH u periodu januar – septembar tekuće godine, koji objavljuje Federalni zavod za statistiku, dodaju oni.

“Prosječna isplaćena mjesečna bruto plaća po zaposlenom ostvarena u Federaciji Bosne i Hercegovine za period januar – septembar 2020. godine iznosi 1.463 KM, a objavljena je u Službenim novinama Federacije BiH broj: 80/20. Prosječna bruto plaća za 2020. godinu u odnosu na 2019. godinu (1.418 KM) je veća za 3,17%, što znači da će poduzetnici za 2021. godinu, a po objavi osnovica za obračun doprinosa određenih obveznika u Službenim novinama FBiH, plaćati veći iznos doprinosa za 3,17% u odnosu na 2020. godinu”, kazali su.

Obrtnici shvataju sve to, ali ne i stav vlasti koja nikako da prihvati otežane uslove poslovanja i shodno tome olakša život ekonomskoj grani koja je pretrpjela značajan udar i pad u pandemiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79