Šta su sve krijumčari prebacivali preko Drine: Među uhapšenima i jedan granični policajac

Policijski službenici Granične policije BiH, na području Zvornika, Bijeljine, Kalesije i Brčkog realiziraju operativnu akciju kodnog naziva „BOAT“, tokom koje se obavljaju pretresi na 11 lokacija, koje koriste 11 osumnjičenih osoba, saopćila je Granična policija BiH.

Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom Tužilašva BiH, a po naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, državljani BiH, kao članovi organizirane grupe, počinile krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“, a u vezi s krivičnim djelom „Krijumčarenje ljudi“, „Krijumčarenje“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“. Ove osobe se sumnjiče da su organizirano iz Srbije u BiH, krijumčarili nezakonite migrante afroazijskog porijekla, s namjerom da nezakoniti migranti budu dalje prokrijumčareni prema državama Evropske unije te organizirano krijumčarili živu stoku i tekstilne proizvode.

Provođenjem mjera i radnji, policijski službenici Granične policije BiH su utvrdili da postoje osnove sumnje da su članovi organizirane kriminalne grupe prokrijumčarili preko 100 nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe, čime bi pribavili veću protivpravnu imovinsku korist, nanoseći štetu budžetu BiH.

Tokom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku te novac koji potiče iz obavljanja krivičnog djela. Uz predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, pronađeni su i drugi predmeti koji upućuju na obavljanje drugog krivičnog djela, tokom čega je privremeno oduzet jedan pištolj. Određeni broj osoba je lišen slobode, među kojima je i jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u Jedinici GP Zvornik, na radnom mjestu vođe sektora.

Direktor GPBiH Zoran Galić istakao je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala:

– Uz intenzivnu borbu protiv nezakonitih migracija, sve vrijeme provodimo aktivnosti sprečavanja prekograničnog kriminala, s posebnim naglaskom na borbu protiv zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Ustrajni smo u tome da pokažemo našu opredijeljenost u borbi protiv svakog oblika kriminala i nezakonitog ponašanja, između ostalog, i u vlastitim redovima. Ovom uspješnom operativnom akcijom još jednom smo pokazali da Granična policija raspolaže značajnim brojem profesionalaca i policijskih službenika koji su spremni ispuniti najsloženije zadatke, a oni koji svojim neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem čine kaznena djela, a i narušavaju ugled Granične policije BiH, snosit će odgovornost i protiv istih će biti poduzete sve moguće mjere i sankcije, kao što je učinjeno i navedenom akcijom., kazao je Galić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79