Šta su švicarski mediji i njemačka policija pisali i govorili o braći Ćulum

Braća Nermin i Armin Ćulum, koji su lišeni slobode u Sanskom Mostu zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa likvidacijom banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića te ranjavanjem vozača Gorana Ilića kod Banje Luke, pušteni su na slobodu.

Nermin i Armin Ćulum su lišeni slobode jučer u saradnji MUP Republike Srpske i MUP Unsko-sanskog kantona u okviru akcije pronalaska počinilaca dvostruke likvidacije koja je potresla Banjaluku, ali i cijelu BiH.

loading...

Ćulumi su nakon lišenja slobode u Sanskom Mostu prebačeni u Banju Luku, noć su proveli u pritvoru zbog kriminalističke obrade i ispitivanja.

Braća Ćulum nalaze se na čelu bajkerske organizacije “United Tribuns”, koju je njemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost, a u Europi su proglašeni za treću najveću opasnost po sigurnost.

(FOTO) Stanivuković o vezi sa braćom Ćulum i fotografijama iz njegove porodične vile

Kako prenosi Radiosarajevo, ova grupa se, prema pisanjima brojnih europskih medija, bavi raznim kriminalnim poslovima. Državna agencija za istrage i zaštitu 2014. pretresla je kuću Armina Ćuluma u okviru međunarodne policijske akcije “Ezel”, koju je sprovodilo 900 policajaca na području BiH, Austrije i Njemačke.

Tada je razbijena kriminalna grupa koja se bavila trgovinom ljudima i prostitucijom. “United tribuns” djeluje u Austriji i Švicarskoj, a njihovi direktni konkurenti su grupe “Hells angles” i “Bandiddos”.

Braćom Ćulum su se prije nekoliko godina (2014.) bavili i švicarski listovi. Oni su podvukli da tumače da je riječ o “osvajačkim ciljevima” grupe “United tribuns” koja je održala svoje prvo okupljanje u Švicarskoj početkom marta 2014. u mjestu Will.

Mediji prenose policijske podatke da je grupu 2004. godine u Bad Virtenbergu u Njemačkoj osnovao bivši bokser iz Bosne Armin Ćulum, zvani Boki, i da su njeni članovi uglavnom izbacivači iz noćnih klubova, ljubitelji bodi-bildinga i borilačkih vještina.

Pokušavajući da svojim čitaocima pruže neke detalje o grupi “United tribuns”, koja navodno namjerava da otvori filijale u Švicarskoj, “Sonntag Zeitung” je tada potražio mišljenje njemačke policije.

– Slični su Anđelima pakla, ali bez motora, rekao je novinarima Ulrich Haffner, portparol njemačke policije iz Bad Virtenberga.

“United tribuns” sami za sebe kažu da su “bratstvo”.

Njihov je slogan: “Neka nas Bog sačuva od naših prijatelja, sa neprijateljima ćemo se sami obračunati.”

Za njemačku policiju tada je bilo riječ da se bez ikakve sumnje radi o kriminalnoj grupi.

Njen šef Almir Ćulum, poznat po nasilju i “ljubavi prema Ferrariju”, upravljao je sa više javnih kuća dok ga njemačke vlasti 2009. godine nisu protjerale u Bosnu.

“Sonntag Zeitung” je tada naveo da je za Ćulumom raspisana međunarodna potjernica i da živi u Sanskom Mostu u BiH.

– Pripadnici grupe aktivno se bave trgovinom ljudima, drogom i oružjem. Ne priznaju ničiju vlast i nemaju nikakve političke zahtjeve. Zanimaju ih samo novac i moć, kazao je tada Ulrich Heffner.