Šta su uzroci sve češćih požara u Sarajevu?

U požaru u centru Sarajeva povrijeđena je jedna osoba. Maloljetno dijete uspješno je evakuisano. Ovo, nažalost, postaju sve češće vijesti iz glavnog grada. Mi smo istražili šta su uzroci sve češćih požara, na šta apeliraju oni koji se svakodnevno bore sa požarima i mogu li se tragedije spriječiti?

Miris gareži širi se gradom. Velika materijalna šteta. I zamalo izgubljeni ljudski životi. Još jedan požar u Sarajevu. Ovoga puta spremnost mladića iz obližnje radnje koji je izvukao djevojčicu iz vatrom zahvaćenog stana, a potom i brza intervencija vatrogasaca spriječili su najgori scenario.

‘‘Kuhinja je bila zahvaćena vratom… pošto je sada pretežno sintetika i ti materijali, crn je dim bio skroz…. to je starija zgrada sa lošijim ventilacionim otvorima. Stubište je bilo puno dima i puno nam je problema zadavalo”, rekao je Suad Šubo, komandir vatrogasnog voda.

Jedna sirena i poziv upomoć dovoljni su da vatrogasci brzo reaguju. Tokom ove godine imali su više od 1.400 intervencija širom Sarajeva. Problem im zadaje nepropisno parkiranje i nedostatak protivpožare opreme u zgradama. Sa tim su saglasni i iz preduzeća OKI Upravitelj:

”Sigurnost s aspekta protivpožarne zaštite u zgradama na području Sarajeva je na nezadovoljavajućem nivou. Da bi se osposobili i atestirali sistemi protivpožarne zaštite i nabavila nedostajuća oprema u zgradama na području Sarajeva potrebno je više miliona KM”.

Osim većih ulaganja, poručuju, nadležni bi trebali uskladiti federalni i kantonalni zakon za ovu oblast. No, mnogo toga je i do samih građana.

”Kradu se nažalost protivpožarni aparati. Oni su nekada zaključani i ne može se doći do njih, hidrantska mreža je potom često neispravna. Ovo je sveobuhvatna oblast i zato akcija treba da bude takva i svi treba da daju doprinos”, kazao je Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

Sa druge strane razlozi za požar u stambenim objektima su različiti; od neispravnih električnih aparata, do dugotrajnog rada rashladnih uređaja. Posljedice su pogubne.

Brza i pravovremena reakcija i hrabrost vatrogasaca spasila je mnogo života. Ljudi koji gase požare poručuju građanima da budu pažljiviji jer samo jedan momenat može dovesti do vatrene stihije

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79