Šta sve trebate znati ako putujete na vakcinaciju u Beograd

Veliki broj građana BiH odlučio se vakcinisati protiv koronavirusa u Srbiji vakcinama Covishield, nakon što je ta zemlja objavila da za dobijanje prve doze nije potrebno ranije najaviti svoj dolazak.

S obzirom na to da je evidentno da će se u narednih nekoliko dana veliki broj Bosanaca i Hercegovaca odlučiti zaputiti u susjedstvo kako bi primili svoju dozu Covishielda, važno je napomenuti nekoliko činjenica kako bi taj poduhvat prošao bez problema.

Naime, Vlada Srbije objavila je da je za prelazak granice potreban samo važeći bh. pasoš i da nije potrebno posjedovati negativan PCR test za bh. građane prilikom ulaska u ovu zemlju. Nadalje, za vakcinaciju nije potrebno nikakvo ljekarsko uvjerenje iz BiH, kao ni uvjerenje o državljanstvu ili prebivalištu. Podrazumijeva se da osoba koja dolazi na vakcinaciju nije u proteklih 30 dana bila ozbiljnije bolesna.

Proces vakcinacije odvija se u Hali 3 Beogradskog sajma, koji se nalazi na Bulevaru vojvode Mišića na broju 14, a prilikom dolaska potrebno je pokazati pasoš, popuniti formulare i obaviti kraći razgovor s jednim od prisutnih ljekara. Čitav taj proces, kako su nam rekli neki od bh. građana koji su se vratili iz Beograda s vakcinacije, traje do 30 minuta uključujući vakcinaciju.

Potom vakcinisana osoba ostaje u čekaonici 15 minuta kako bi se vidjelo da li će se pojaviti neke neželjene reakcije. Ukoliko sve prođe bez problema osoba napušta prostor Sajma. Radno vrijeme je od 8 do 20 sati.

O terminu revakcinacije, s obzirom na to da se vakcina Covishield daje u dvije doze, vakcinisani bh. građani bit će naknadno obaviješteni, a svima je dat okvirni termin za 12 sedmica, saopćila je Vlada Srbije.

Važno je još napomenuti da su u Srbiji na snazi epidemiološke mjere kojima je propisano da su zatvoreni kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri. Bitna napomena je da je ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafići mogu usluživati isključivo goste hotela s prijavljenim boravkom, i to do 21 sat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79