Šta to košta više od pola miliona maraka, a prešlo je bh. granicu?

Ferari vrijedan čak 572.000 KM juri po bh putevima. To je najskuplje auto uvezeno u 10 mjeseci ove godine. Drugi po redu je Lamborgini (ursus). Da bi ga vozio, ovaj vlasnik je iskeširao oko pola miliona KM. Vrtoglave cifre, običnim građanima nedostižne, izdvojene su za više vozila. Pitali smo i građane znaju li šta je najskuplja stvar koja je uvezena i koliko je plaćena. Mnogi nisu mogli ni da zamisle. Rijetki su bili tek blizu cifre.

Ipak takvi su u manjini. Stanovništvo u BiH obično kupuje i vozi polovna auta. Od 45.730 automobila, koliko je uvezeno u 10 mjeseci 2021, nešto više od 39.000 neko je već vozio.

Kroz ruke najstarijeg teslićkog vulkanizera, za 42 godine rada, prošlo je raznoraznih automobila. Od zaprežnih kola, do današnjih modernih vozila, nema šta nije vidio. Razlike su, priča Drago Dolić ogromne. Te starije skoro da više ne dovoze u njegovu radnju. Sada je važniji izgled od kvaliteta. Prije je bilo obrnuto, ocjenjuje Dolić. Ipak, priznaje, osnovna roba za njegov rad – guma, danas je kvalitetnija.

Uvoz uopšte raste. Značajno je porastao u odnosu na lani. 43 miliona KM – toliko je na vagi završilo zlata i draguljarskih predmeta. Bh društvo, čini se, voli i da na ruci sija dobar sat. Neko je samo za to izdvojio, ako računamo po prosječnoj plati u Republici Srpskoj, nečije skoro petogodišnje naknade.

Velika razlika u kupovnoj moći, osjetila se i kod ove robe. Većina stanovništva bi za sat mogla da izdvoji nekoliko stotina KM. Da imaju 54.000 u džepu, ne bi dali za sat, već bi tim novcem uredili svoj život.

Da porast uvoza luksuzne robe nikada nije zavisio od životnog standarda najvećeg broja građana, objašnjavaju ekonomisti. Saša Grabovac kaže da u uslovima krize, poput pandemije, uvijek postoje dobitnici. Vlasnici kompanija traže način da zarađen novac investiraju ili da sebi učine zadovoljstvo kupovinom luksuznih stvari.

Porastao je i izvoz. Izvozili smo i plemenite metale i to u vrijednosti od 42 miliona KM. No, zanimljiva je njihova struktura.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79