Šta to veliko Putin sprema 9. maja i hoće li se u Rusiji desiti masovna mobilizacija

 

Posljednjih dana sve su jače špekulacije oko planova Vladimira Putina za proslavu Dana pobjede u ponedjeljak, a bojazan je da bi ruski lider mogao iskoristiti godišnju komemoraciju pobjede SSSR-a nad nacističkom Njemačkom da objavi masovnu mobilizaciju.

No, kolike su šanse da se to zaista i desi i kakve bi posljedice takav potez mogao donijeti Rusiji, ali i samom Putinu.

Nezavisni istraživač i stručnjak za Rusiju Kamil Galeev sugerira da postoji realna mogućnost da bi se ruski predsjednik odlučio za takvu mjeru, za koju kaže da bi bila “teška greška” koja bi mogla imati dalekosežne posljedice.

“Sudeći po Putinovoj prirodi i navikama, procijenio bih vjerovatnoću da on proglasi masovnu mobilizaciju 9. maja na 20 posto“, kaže on.

Dodao je da Putin može posegnuti za ovom mjerom uglavnom zbog PR efekta i jačanja svog legitimiteta. To će međutim, smatra Galeev, vjerovatno biti teška greška.

“Putin apsolutno može proglasiti masovnu mobilizaciju. Ali ona će biti sprovedena u situaciji skoro da nema infrastrukture i skoro nikakvih organizacionih kapaciteta za takvu mobilizaciju iu okviru vojne doktrine koja efektivno isključuje mogućnost takve mobilizacije”, navodi Galeev.

Ustvrdio je da bi u slučaju potpune mobilizacije Rusija imala kasarne i objekte za obuku pretrpane ogromnim brojem slabo motivisanih regruta pod slabim rukovodstvom.

“I ovi regruti znaju da će biti poslani u Ukrajinu gde će verovatno biti ubijeni u akciji. To je revolucionarna situacija”, dodaje analitičar.

Trenutnu vjerovatnoću uspješne masovne pobune u Rusiji ocijenio je jako blizu nuli.

“Međutim, u slučaju masovne mobilizacije, ona će skočiti u nebo. Imat ćete hiljade naoružanih ljudi s neposrednim vlastitim interesom za svrgavanje režima”, zaključio je on.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79