Šta trebate učiniti ako vam je automobil stradao u poplavi

Ključna je prevencija, ali nekad ona nije moguća

Današnje poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu uništavale su sve pred sobom, a nisu pošteđeni ni brojni automobili koji su im se našli na putu. Donosimo vam savjete koji mogu spasiti vaš automobil ukoliko ga je “dohvatila” poplava. Ključna je prevencija.

– Svaki vozač mora uvijek znati gdje je njegovo vozilo i je li ga parkirao na mjestu od potencijalnog rizika za neku vrstu elementarne nepogode. Kada poplava nailazi vozač je dužan svoje vozilo u najkraćem mogućem roku pokušati izvesti izvan zone opasnosti, ali da pri tome ne dovodi u rizik svoj život i zdravlje – rekao je Goran Husinec, sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila za Večernji list.

No, nije uvijek moguće spasiti automobil, jer prednost imaju životi ljudi i životinja, pa nekretnine. Ne uspije li vlasnik svoj automobil spasiti od poplave, mora učiniti sve da šteta na vozilu bude što manja. To je bitno namjerava li osiguravatelju – uz uslov da je automobil kasko osiguran – podnijeti zahtjev za naknadu štete na vozilu.

Spašavanje potopljenog automobila podrazumijeva da vlasnik vozilo odmah izvuče iz vode, čim za to budu stvoreni uslovi, a ne da čeka još nekoliko dana.

– Automobil potom treba staviti na suho, otvoriti vrata i prozore i pokušati spasiti što više ovisno o situaciji koja vlada na mjestu štete. Ako vozač ne može sam izvući vozilo iz vode, treba pozvati spasioce. Ako oni u tom trenutku nisu dostupni, vlasnik vozila treba odmah obavijestiti osiguravatelja što se dogodilo, kako bi on osigurao najbolje moguće spašavanje vozila ako njegov vlasnik za to nema sredstava niti stručnog znanja – pojašnjava Husinec.

– Također, vlasnik vozila o potopljenom automobilu mora u najkraćem mogućem roku obavijestiti policiju, jer se tek s policijskim zapisnikom može obratiti osiguravajućoj kući u kojoj za vozilo ima ugovoreno kasko osiguranje. Nije sve ni u kasko osiguranju, jer – u većini slučajeva – ako auto nije bio dugo u dubokoj vodi brzom intervencijom može se dosta spasiti. Iz automobila treba izbaciti vodu i treba ga odvući na suho mjesto, najbolje grijanu garažu.

– U grijanoj garaži uz pomoć strujnih grijalica treba što prije isušiti kabinu i kompletno vozilo te izbaciti vodu iz motora i mjenjača. Nakon toga treba preći na sanaciju štete postupnim rastavljanjem vozila. Vozilo nikako ne paliti prije nego stručna osoba pregleda motor, osigura njegovo podmazivanje te promijeni sve tečnosti – savjetuje Husinec.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments