Šta učiniti ukoliko vam vlasnik firme prijeti otkazom ili poništenjem radne dozvole u Sloveniji?

Na adresu portala dolazi nam sve više upita vezani za prijetnju otkazom ili prijetnju od strane vlasnika firme kako će vam poništiti radnu dozvolu ukoliko ne igrate po njihovim pravilima.

Na većinu pitanja odgovorimo savjetom ali ako se strasti vlasnika firme ne mogu smiriti normalnom metodom, savjetujemo vam da se informišete sa stručnim osobama ili agencijama.

Sa žalošću moramo kazati da je sve više pretnji vlasnika firme prema radnicima kada je u pitanju dokumentacija, radna dozvola ili dozvola za boravak ili na kraju krajeva, nerješeni računi koji su poznati samo vlasnicima firmi, nikako radnicima.

Vaš život je Vaš život i prava u Sloveniji su jednaka kao i prava državljana Slovenije. Prema tome, savjetujemo vam da ne čekate mjesec ili više mjeseci kako biste vlasnika firme koji vam prijeti prijavili nadležnim institucijama.

Informirajte se: Ne plaćate vi vašu prvu radnu dozvolu, ne plaćate vi vaš zdravstveni pregled na kojeg imate potpuno pravo kad vi to želite, ne plaćate vi radna odjela niti radne cipele i ne vraćajte novac koji vam je uplaćen za vaš rad na vaš privatni račun.

Jedan od primjera gdje vlasnik firme prijeti radniku podijelit ćemo sa vama. U ovom slučaju, radnik je morao vraćati novac koji mu je firma plaćala za rad što praktično znači da vlasnik firme legalno pere novac preko svojih radnika piše GPM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79