Šta uraditi ako na putovanju izgubite pasoš BiH: Pasoš možete platiti i za 325 eura

Po prijavi gubitka, uništenja ili krađe pasoša/putovnice, potrebno je provesti zakonom propisanu proceduru oglašavanja nevažeće putne isprave.

Postupak vraćanja u Bosnu i Hercegovinu ako ste kao turista izgubili pasoš u nekoj od EU država. Dakle, potrebno je da se javite u prvu Ambasadu Bosne i Hercegovine i da tražite “Putni list” kako bi mogli nazad u BIH.

Putni list se izdaje državljaninu BiH koji je u inostranstvu na bilo koji način ostao bez putne isprave, isključivo radi povratka u BiH.

Putni list izdaje se s rokom važenja koji je potreban za povratak u BiH, ali ne dužim od 30 dana.

Putni list izdaje diplomatsko ili konzularno predstavništvo BiH u inostranstvu, na čijem području državljanin boravi.

Prema Zakonu o putnim ispravama BiH, u slučaju gubitka, uništenja ili krađe pasoša/putovnice potrebno je gubitak, uništenje ili krađu bez odlaganja prijaviti nadležnim policijskim organima strane države i od njih zatražiti potvrdu o ovoj prijavi.

Po prijavi gubitka, uništenja ili krađe pasoša/putovnice, potrebno je provesti zakonom propisanu proceduru oglašavanja nevažeće putne isprave.

U cilju proglašenja izgubljenog, uništenog ili ukradenog pasoša/putovnice nevažećim i ishođenja Putnog lista potrebno je priložiti:

  • Popunjen obrazac Prijava nestanka putne isprave
  • Popunjen obrazac Zahtjeva za izdavanje putnog lista
  • Potvrdu policije (u mjestu nestanka pasoša) o prijavi gubitka, uništenja ili krađe
  • pasoša/putovnice (Potvrda treba sadržati: podatke o osobi koja je izvršila prijavu, predmet prijave i podatke o izgubljenoj putnoj ispravi),
  • Dokaz o identitetu i državljanstvu BiH
  • (-važeća lična ili vozačka dozvola fotokopirana s obje strane; -rodni list i uvjerenje o državljanstvu – ako nemate važeći BiH dokument sa slikom)
  • Dvije fotografije veličine 3,5 x 4,5 cm
  • Dokaz o uplati konzularne takse

Želimo napomenuti da tzv. “Putni list” ne mogu dobiti bh. državljani koji imaju vizu, žive i rade u nekoj od EU država. Jedini način da dođete do pasoša je zatražiti novi u prvoj bh. Ambasadi po redovnom ili brzom postupku.

Cijena brzog pasoša u bh. Ambasadi u Ljubljani je 325 eura a redovni košta 50 eura piše GPM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79