Šta virus radi iza 23 sata, a da ne radi do tada?

Almira Hadžović-Džuvo, profesorica na Katedri za fiziologiju čovjeka na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i doktorica u poliklinici Al Tawil, obratila se Kriznom štabu Kantona Sarajevo i zamolila da obrazlože mjere protiv koronavirusa koje su naložili da se poštuju.

Tom prilikom je prvenstveno zamolila da se obrazloži funkcija uvođenja policijskog sata, ali i nošenja maski na otvorenom.

“Šta virus radi od 23:00 do 5:00 sati ili još gore od 20:00 do 5:00, a ne radi do 23:00 ili 20:00 sati? Ako neko misli da su nam policijski sat i maske na otvorenom bile uspješne mjere prethodnih mjeseci koje su nas spasile, neka iznese prvo dokaz da se nešto u tome promijenilo i da se zbog toga broj povećao”, kazala je.

Kako je dalje navela, niti je policijski sat ukinut, niti su na otvorenom ljudi masovno skinuli maske.

“Ko je nosio i dalje nosi masku, ko nije nosio do sada teško da će početi nositi. Na otvorenom , sa distancom od 1,5 m gotovo ne postoje šanse da se bolest prenese. Uvođenje mjera ili pooštravanje mora biti razumno i naučno opravdano”, navela je.

Naglasila je da je na građanima veoma bitno da znaju da se pojavio novi zarazniji soj te da je zbog toga više oboljelih.

“Šansa da se zarazite je znatno veća. Na svakom je od nas da se pridržavamo mjera koje već znamo napamet. Manje druženja ovaj mjesec u zatvorenom prostoru. Bolnice i ambulante su pune, prepune. Ljekari su umorni”, kazala je.

S druge strane, potcrtala je da je na državi prije svega da odmah nabavi vakcine.

“Zatim da poveća bolničke kapacitete za srednje teške pacijente kojima treba podrška kisikom. Da obezbijedi oksigenoterapiju u kućnim uslovima ako nije moguće obezbijediti bolničke kapacitete u kratkom roku”, dodala je.

Pozvala je da državna vlast nabavi vakcine i mijenja zakone prenosi Klix.

“Nemoguće je da svi mogu, a mi ne možemo. Na putu smo da uskoro postanemo nova Spinalonga Evrope (za one koji ne znaju otok u Grčkoj gdje su odvodili oboljele od lepre (guba))”, poručila je Hadžović-Džuvo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79