Šta vlast čini po pitanju neadekvatnog održavanja pješačkih staza?

Neadekvatno održavanje javnih površina značajno utiče na svakodnevni život građana, posebno starijih osoba i osoba sa invaliditetom. Pješačke staze su često oštećene ili neprohodne, što predstavlja veliki problem za sve koji se oslanjaju na njih za svakodnevno kretanje.

U mnogim slučajevima, pješačke staze su preuske, pretrpane ili ih uopšte nema, što dodatno otežava kretanje.

Ovakva situacija posebno pogađa starije osobe i osobe sa invaliditetom koje se suočavaju sa brojnim preprekama prilikom izlaska iz svojih domova. Oštećene staze mogu dovesti do padova i povreda, dok nepostojanje adekvatnih staza prisiljava ljude da se kreću po ulicama, što povećava rizik od saobraćajnih nezgoda.

Jedan od nezadovoljnih građana je izjavio: “Svaki put kada izlazim iz kuće, moram paziti na rupe i oštećenja na stazi. Nekoliko puta sam skoro pao, a jednom sam čak morao da idem po ulici jer je staza bila potpuno blokirana.”

Još jedan primjer dolazi od gospođe, koja kaže: “Često se dešava da ljudi ostave automobil na pješačkoj stazi uz izgovor da će biti tu samo nekoliko minuta. Međutim, često ih nema satima, što nas prisiljava da se krećemo po kolovozu i riskiramo sigurnost.”

Osim fizičkih prepreka, neadekvatno održavanje javnih površina negativno utiče i na kvalitet života građana. Nedostatak sigurnih i pristupačnih pješačkih staza smanjuje mogućnost za socijalnu interakciju, rekreaciju i slobodno kretanje, što je posebno važno za stariju populaciju i osobe sa invaliditetom.

Lokalne vlasti bi trebale uložiti veće napore u redovno održavanje i unapređenje javnih površina, kako bi se osiguralo da su one sigurne i pristupačne za sve građane. Poboljšanje infrastrukture ne samo da bi povećalo sigurnost, već bi također doprinijelo boljoj inkluziji i kvalitetu života za sve članove zajednice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79