Šta za BiH znači alternativni plinovod TAP i TANAP?

Alternativni plinovod pod nazivom TAP i TANAP za BiH nije važan samo zbog jačanja energetske neovisnosti nego iz zbog jačanja tržišne konkurencije na energetskom tržištu, koja trenutno ne postoji zbog plinskog monopola Rusije.

U razmaku od samo dva dana otvorena su dva važna plinovoda, kojima će na evrpsko tržišt stizati nove količine plina iz Rusije i Azerbejdžana. Najprije je pušten u rad plonovod TAP – Trans Adriatic Pipeline – kojim se doprema plin iz Azerbejdžana u Grčku, Bugarsku i Italiju, a dan kasnije otvoren je i tzv. Turski tok, kojim će se dopremati ruski plin do balkanskog tržišta.

Za Bosnu i Hercegovinu je mnogo važnija vijest da je počeo s radom plinovod TAP s obzirom na to da se radi o alternativnom izvoru plina, što će smanjiti ovisnost BiH o ruskom plinu i omogućiti uspostavu tržišne konkurencije.

Povezujući se s Transanadolijskim cjevovodom (TANAP) na grčkoj granici s Turskom, TAP se proteže preko sjeverne Grčke, Albanije i Jadranskog mora prije nego što stigne do italijanske obale. TAP, koji će prenositi 10 milijardi kubnih metara novih zaliha prirodnog plina godišnje od polja Shah Deniz u azerbejdžanskom sektoru Kaspijskog mora do tržišta u Europi, dio je Južnog plinskog koridora kojim se nastoji smanjiti evropska, a napose balkanska ovisnost o ruskom plinu.

Plinovoid TAP se naslanja na plinski koridor TANAP (Trans Anatolian Natural Pipeline) kojim bi se plin iz Azerbejdžana dopremao do Turske, a odatle dalje preko Grčke i Albanije po dnu Jadranskog mora do Italije i tržišta Zapadne Evrope.

Jedan krak ovog plinovoda u Albaniji odvajao bi se za Balkan – protezao bi se od Albanije, preko Crne Gore i Hrvatske do BiH. Važno je naglasiti da je spojna tačka Hrvatske i BiH u Pločama, što otvara mogućnost da se ovim plinovodom distribuira i plin iz LNG terminala koji Hrvatska namjerava izgraditi u Pločama.

Alternativni plinovod za BiH nije važan samo zbog jačanja energetske neovisnosti nego iz zbog jačanja tržišne konkurencije, koja trenutno ne postoji zbog plinskog monopola Rusije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79