Šta znači 30% da će padati kiša? Ne znači 70% neće padati!

Ako ste u vremenskoj prognozi vidjeli podatak da je šansa da će u vašem mjestu padati kiša 30 posto, onda je 70 posto šansa da neće, zar ne? Prema riječima meteorologa, nije baš tako.

Postotak koji predviđa mogućnost padavina ne označava i šanse za kišu već znači da će određeni postotak predviđenog područja vidjeti kišu. Pa ukoliko na aplikaciji vidite d apiše 40% šans eza kišu to znači da će 40 % predviđenog područja zahvatiti kiša.
Proračun je prilično kompleksan, ali prema jednostavnoj jednačini koja se koristi među metereolozima, vjerovatnoća padavina jednaka je uvjerenju meteorologa da će padati kiša, puta procenat površine za koju se očekuje da će imati padavine.

Bakira Krajinovića, meteorola Federalnog hidrometeorološkog zavoda, smo zamolili za pojašnjenje procenata na koje svakodnevno nailazimo na aplikacijama.

Sa 33 posto ništa nismo rekli

“Numerički model, koji je podloga i za aplikacije i za naše prognoze, ima kompleksne matematičke i fizikalne formule, čiji su ulazi naši, zatim satelitski podaci… Na osnovu toga, model i jednačina daju vjerovatnoću pojave. Dakle, ono što na kraju imate – 20, 30, 70 posto… je krajnji rezultat numeričkog modela. Najgora mogućnost je 33 posto. Kada mi npr. u sezonskoj prognozi kažemo da će 33 posto temperature biti ispod, u granicama ili iznad prosjeka, nismo ništa rekli. Pouzdanost, odnosno procenat koji daje vjerovatnoću pojave ukazuje na pouzdanost prognoze. Što je procenat manji, pouzdanost je najniža”, objašnjava Krajinović.

Konkretno, objašnjava da npr. kada meteorolozi objave da je 70 procenata pouzdanost da će biti kiše, s velikom dozom sigurnosti može se računati da će biti padavina.

Da li su “fulili” prognozu

Upitan za česte kritike građana da su meteorolozi “fulili” prognozu, Krajinović kaže da u Federalnom hidrometeorološkom zavodu prave prognozu za tri miliona ljudi, da je nemoguće precizirati prognozu za sve gradove i mjesta. Potcrtava da mora postojati unificirana prognoza koja će iste podatke dati i đacima, ekspertima, novinarima, policiji, Civilnoj zaštiti…

“Zbog toga se javljaju te poteškoće s prezentacijom prognoze. Npr. mi možemo napraviti specijalnu prognozu za Sarajevo film festival i tačno reći kolika je vjerovatnoća da će padati kiša tokom nekog događaja koji planiraju između 9 i 10 sati. To je specijalna prognoza, tu možemo dati konkretan procenat”, kaže Krajinović, objašnjavajući da je nemoguće taj podatak dati za sve gradove i mjesta u FBiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79