Šta znači Dodikova izjava iz Rusije o ‘mirnom razlazu’ i drami u BiH nakon 2. maja

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik trenutno boravi u Sankt Peterburgu, gdje je pozvan da učestvuje na Međunarodnom bezbjednosnom forumu.

Jedan od ključnih susreta koje je Dodik imao bio je s Nikolajem Patruševom, sekretarom Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

Nakon susreta, Patrušev je izrazio zahvalnost Dodiku za podršku Rusiji u vezi s odlukom o Danu žalosti zbog terorističkog napada u Moskvi.

Naglasio je i važnost odličnih odnosa između Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina za ukupne odnose između Republike Srpske i Ruske Federacije, kao i pozitivan pomak u bilateralnoj saradnji, uključujući otvaranje konzulata u Banjaluci.

Dodik je, s druge strane, istakao zahvalnost za srdačan prijem te potvrdio opredjeljenje za očuvanje i jačanje dobrih odnosa između Republike Srpske i Rusije, uprkos pritiscima s kojima se suočavaju.

Osvrnuvši se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Dodik je za RTRS iz Sankt Peterburga izjavio da srpski narod neće prihvatiti narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o navodnom genocidu u Srebrenici. On je izrazio protivljenje rezoluciji o Srebrenici koja bi se mogla gurnuti u Generalnu skupštinu UN, tvrdeći da bi to moglo dovesti do mirnog razlaza u BiH.

Dodik je oštro osudio pokušaj nametanja etikete genocidnog naroda Srbima i upozorio da će situacija postati dramatična nakon 2. maja.

Naglasio je da Republika Srpska neće prihvatiti nepoštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

S obzirom na važnost događaja na Međunarodnom bezbjednosnom forumu, u delegaciji Republike Srpske u Sankt Peterburgu je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir. Očekuje se da će Dodik, zajedno s drugim liderima i zvaničnicima iz više od 120 zemalja, imati priliku da se obrati putem video linka prisutnima, uključujući i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79