Stan od 59m2 pretvorio u devet “apartmana” i svaki ilegalno iznajmljivao za 1.000 KM

Vlasnik stana iz New Yorka lišen je slobode jer ga je ilegalno iznajmio jedanaestorici osoba.

Naime, stan od 59 kvadratnih metara stanodavca Xue Ping Nia, kako javljaju vlasti New Yorka, horizontalno je prepovljen i tako je dobiveno devet mikro sobica koje su se iznajmljivale po 600 dolara mjesečno.

U stanu između 4. i 5. sprata stvoren je još jedan ilegalan sprat kako bi stalo što više „podstanara“ u sobice sa stropom visine 1,4 metra.

Međutim, u stan u ulici Henry na broju 165 prošle srijede su upali inspektori Gradske službe za zgrade i ostali iznenađeni prizorom, prenosi Jutarnji.

Pritom su se jedva na koljenima uvlačili u ilegalne mikro stambene jedinice koje su zatekli u stanu.

Vlasnik je čak na stropove postavio foliju sa zračnim jastučićima kako bi podstanarima lakše bilo podnositi česte udarce glavom u strop visok ni metar i pol.

U stanu je pronađena i ilegalna kupaonica, a otkriveno je i da je susjedni stan slično preuređen.

Stan koji je ranije pripadao spomenutom Niju u međuvremenu je prešao u vlasništvo Jing Ya Lina koji ga je prepravio i iznajmljivao.

Ono što je gradskim inspektorima privuklo pažnju još s ulice bile su vanjske jedinice klima uređaja kojih su zatekli pet na tri prozora.

„Niko ne treba pet klima uređaja u jednom stanu što je bio dovoljan razlog da upadnemo” – izjavio je jedan od gradskih inspektora za New York Post.

Na koncu, Lin koji je prijavljen za čak deset kršenja gradskih pravila, jer osim što je ilegalno iznajmljivao prostor koji je sam prepravio, nije osigurao i prijavio osnovne uvjete poput struje, vode i protupožarne zaštite, sada je dužan Gradu uplatiti čak 144.000 dolara kazne.

Podstanarima pronađenim u stanu Američki Crveni križ je ponudio pomoć oko preseljenja, a u izjavi Odjela za građevine New Yorka stoji kako – „svaki građanin zaslužuje sigurno i legalno mjesto za život te da se ilegalnim iznajmljivačima koji nude nesiguran i ekstremno opasan smještaj koji predstavlja rizik za zdravlje i sigurnost podstanara kao i susjeda neće tolerirati“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments