Stan se kupuje jednom u životu, pazite šta radite! Evo šta savjetuju stručnjaci

Brojni su slučajevi prevara pri kupovini stanova, koji su se desili prije 10 ili čak 20 godina, a čije posljedice kupci i danas osjećaju. U najdrastičnijim slučajevima, oni su ostali i bez novca i bez stana.

Tako se i danas vuku “repovi” afere “Veseli brijeg” u Banjaluci. Najmanje desetoro kupaca, koji su još 2008. godine uplatili avans, najčešće u visini trećine vrijednosti stana, ostali su bez ičeg.

Muke sa investitorima, koji su unaprijed uzeli novac za stanove, pa obustavili gradnju, imali su i kupci u Trebinju i Doboju. Neki od njih su i danas podstanari, a otplaćuju kredite za stanove koje nikad nisu dobili.

Još su brojniji slučajevi da su stanari uselili u svoje stanove, ali se ne mogu uknjižiti kao vlasnici, jer zbog neodgovornog odnosa investitora, zgrade u kojima su ti stanovi sagrađeni nemaju upotrebnu dozvolu.

Notarski ugovor

Kako se zaštiti od prevaranata i na šta treba obratiti pažnju pri kupovini stanova?

Stručnjaci upozoravaju: većina građana stan kupuje jednom u životu i otplaćivaće ga decenijama, pa treba dobro otvoriti oči i paziti na svaki detalj.

Dobra vijest je da je prevara mnogo manje od marta 2008. godine, kada je u Republici Srpskoj uveden notarijat.

Kvalitetan, notarski obrađen ugovor, najbolji je “osigurač” od prevara, tvrdi predsjednica Notarske komore RS, Slada Ivelić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Slada Ivelić

– Notari rade ozbiljan posao. Ako neodgovornim ponašanjem nanesu štetu klijentu, oni su dužni da tu štetu nadoknade. U slučaju smrti notara, ta se obaveza prenosi na njegove nasljednike – kaže Ivelićeva za Srpskainfo.

Ona nije željela da komentariše špekulacije po kojima ne rade baš svi notari jednako ozbiljno svoj posao.

Smjernice

U razgovoru s notarima, agentima za prodaju nekretnina i advokatima, koji nisu željeli da javno istupaju, saznajemo na šta kupci stanova treba da obrate pažnju kada odluče da se skuće.

Pažljivo birajte notara: Nisu najbolji oni sa kojima se “može sve dogovoriti”, nego oni notari koji će vas jasno upozoriti na sve moguće rizike.

Neka vam ne bude teško da prikupite svu potrebnu dokumentaciju: To nije zanovijetanje, nego provjera, koja vas može spasiti od prevare.

Obratite pažnju na cijenu kvadrata. Ako se stan nudi ispod cijene, moguće je da se iza “izuzetno povoljne ponude” skriva neki rizik.

Sigurnije je kupiti gotov stan, nego stan u izgradnji.

Raspitajte se ko je investitor – graditelj i prodavac stanova. Da li su ranije neki kupci imali problema s njim?

Najsigurnije je stanove kupovati posredstvom provjerenih agencija za promet nekretninama. Bolje platiti proviziju, nego ostati i bez stana i bez novca.

Gotovo nemoguće prevare

Dragan Milanović, dugogodišnji trgovac nekretninama u Banjaluci, kaže da su danas gotovo nemoguće prevare kakve su se dešavale prije 15-ak godina; naravno, ako kupci sklope valjan ugovor.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Kvalitetni, notarski obrađeni ugovori, sadrže između ostalog i sredstva obezbjeđenja, pa i propisane penale, za slučaj da investitor stana u izgradnji ne ispoštuje ugovoreni rok. Notarski ugovori imaju izvršnu snagu, pa više nema beskrajnih parničnih postupaka za dokazivanje prava kupaca – kaže Milanović.

Dodaje da se, uz to, na tržištu već jasno iskristalisalo ko je kakav investitor i kome se može vjerovati.

Što se tiče prodaje stanova u izgradnji, Milanović tvrdi da ne treba biti skeptičan, jer je to danas “već ustaljena praksa, koja funkcioniše”.

– Zabluda je da na tržištu ima mnogo gotovih neprodatih stanova. Ima stanova, ali je i potražnja velika, pogotovo u Banjaluci. Gotovo je nemoguće u Banjaluci kupiti gotov mali stan, jer se mali stanovi rasprodaju još dok su zgrade u izgradnji – kaže Milanović.

BANKARSKA GARANCIJA I MJENICE

Predsjednica Notarske komore RS, Slada Ivelić, kaže da je, pogotovo kad je u pitanju kupovina stana u izgradnji, najbolji instrument zaštite bankarska garancija.

– Tu garanciju kupac stana u izgradnji može da aktivira, ako nešto krene naopako. Tako kupac svoj novac naplati od banke, a banka od investitora – kaže Ivelićeva.

Druga mogućnost je potpisivanje mjenica, koju stranka može da “protestuje” i tako se naplati, a treća je potpisivanje notarskog ugovora, po kojem se stan isplaćuje u ratama, u skladu sa stepenom izgrađenosti objekta piše Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79