Stanari naselja “Miljacka”: Investitor Unipromet d.o.o. Sarajevo uvjetuje vlasnike stanova da moraju kupiti parking mjesto za 7.200 KM

Stanari sarajevskog naselja “Miljacka”, u ulici Džemala Bijedića, u općini Novi Grad Sarajevo suočeni su sa iznenadnim i neočekivanim problemom s parking mjestima.

Kako su saopćili stanari, investitor Unipromet d.o.o. Sarajevo (bivši MS WOOD d.o.o. Sarajevo) došao je na ideju da, nakon više od šest godina od prodaje stanova današnjim vlasnicima, pokrene prodaju parking mjesta na otvorenom prostoru oko zgrade (u samom kvartu), te na taj način uvjetuje vlasnike stanova da moraju ili kupiti parking mjesto na otvorenom po cijeni od 7.200 KM, kupiti garažno mjesto po duplo većoj cijeni od vanjskih parking mjesta ili prodaju automobil. Većna stanara su kreditno prezaduženi uslijed kupovine stanova, te nisu u mogućnosti ići u nova kreditna zaduženja.

– Naglašavamo da nam pri kupovini stana niko nije rekao da ćemo jednog dana morati otkupiti vanjski parking prostor. Ponuđena nam je kupovina isključivo garažnih mjesta. Također, pri kupovini stana većini stanara rečeneno je (predočen plan i skica) da će kvart imati park sa klupama i zelenom površinom. Ovaj dio “obećanja” nije ispoštovan već je, na mjestu za koje nam je rečeno da će biti park, izgrađena dodatna zgrada i rasprodati su stanovi. Od momenta prodaje prvih stanova do izgradnje kompletnog naselja nekoliko puta je mijenjan plan izgradnje, zbog čega se stanari osjećaju potpuno prevarenim – navodi se u saopćenju stanara naselja Miljacka.

Dodaju da pored navedenog, u određenim lamelama se dešava da otpada plafon, ne dio, već kompletan plafon.

-Na poziv vlasnika da se sanira šteta, pojedinim stanarima je rečeno da “je stan izašao iz garancije, te da sami poprave štetu”. Iako, zakonski akti propisuju da je garancija na određene dijelove stambene jedinice 10 godina (čemu podliježe i plafon). Ogorčeni, odlučili smo se obratiti medijima, s obzirom na to da smo iz nekoliko izvora dobili oprečne informacije vezano za naša prava i nekorektan odnos vlasnika – Unipromet d.o.o. – navode stanari.

Svojim primjerom, kako ističu, žele otvoriti oči svim građanima koji kupuju nekretninu u novogradnji, da vode računa o svim “sitnicama”, “jer ukoliko ne podignemo javnu svijest o tome dokle ide pohlepa investitora, slične stvari će se dešavati i drugdje i biti prihvaćene kao normalne”. Ističu da se osjećaju taocima, potpuno bespomoćnim i ugrožene egzistencije.

-Smatramo da je u najmanju ruku nemoralno nakon gotovo šest godina ucjenjivati stanare time da moraju kupiti parking mjesto. U našoj borbi ćemo se obratiti općinskom načelniku Novog Grada, koji je kroz ranije neformalne razgovore iskazao interes za ovaj problem, ali i advokatima koji će pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom, piše Faktor.

Na raniju nepravdu (otpadanje plafona i skice vezano za zelenu površinu) smo bili bez komentara, zato je sada i došlo do brutalnog kršenja naših prava. Nismo upozoreni pri kupovini stanova da će vlasnik nakon određenih godina prodavati parking i prisiliti nas na kupovinu. Napominjemo i da je cijena vanjskog parking prostora sa 6.000 KM od prije godinu dana sada porasla na 7.200KM, a postoje naznake da će i dalje rasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79