Stanivuković stao na stranu Dodika: “Mladi političar je istakao da se zalaže “da se RS dodatno osnaži i da joj se vrate oduzete nadležnosti.”

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković kazao je da je RS neupitna i trajna i da sa njom i njenim nadležnostima niko nema pravo da se igra.

U razgovoru za Tanjug mladi političar je istakao da se zalaže “da se RS dodatno osnaži i da joj se vrate oduzete nadležnosti.”

“Meni i RS je važno da u svakom trenutku budemo jednoglasni i pratimo stav Srbije koja je garant poštovanja Dejtonskog sporazuma. To govori da se poštuje teritorijalni integritet BiH, ali prije svega, integritet RS”, rekao je Stanivuković.

Stanivuković smatra da u BiH, Europi i svijetu postoje namjere da se RS-u oduzmu nadležnosti i dodao da mnoge već jesu za šta, ističe, odgovornost snose i političari koji su više od 20 godina vodili RS i koji su, kaže, to dozvolili.

“Krivca možemo tražiti u onima koji su nas napali, ali su krivci i oni koji su tako nešto dozvolili. Vrlo često to nije bila jednosmjerna komunikacija, imali ste one koji hoće to da uzmu, ali i neke koji su to dozvolili, koji se nisu bunili, koji su možda za to dobijali neke druge privilegije”, naveo je Stanivuković.

Istakao je da se na vraćanju nadležnosti bh. entitetu RS treba raditi dugoročno i mirno “jer sve što je radikalno može da se vrati kao bumerang”.

Na pitanje kako vidi sve češće prijetnje sankcijama Miloradu Dodiku i da li bi to toga moglo da dođe i kako bi to uticalo na građane RS, Stanivuković kaže da je kategorički protiv sankcija prema bilo kom političaru, pogotovo prema onima koji, kakvi god da su, “ipak predstavljaju određeno vrijeme, narod i RS.”

“Ako pogledamo kroz historiju, koliko god se nekada radovali egzekuciji nekog našeg lidera, to nam se vraćalo kao neko prokletstvo i želim da to prokletstvo konačno izbjegnemo kao narod”, kaže Stanivuković.

Zagovora da svaki narod, kako kaže, na izborima i kroz institucije i zakone sudi određenim političarima, a ne da to čine drugi.

“Nikada nisam bio opozicija RS, mogu biti opozicija pojedinim političkim akterima, određenim idejama i namjerama za koje smatram da nisu dobre za RS, ali sam uvijek čovjek svog naroda i za RS”, naglašava Stanivuković.

Ističe da podržava vraćanje nadležnosti RS jer je, kako kaže, to snaži.

“Mi smo kategorički protiv nametnutih zakona i oduzimanja nadležnosti RS. Treba se boriti, ali RS treba da se brani i ekonomijom i privredom i radnim mjestima. Pored ovih paralelnih borbi, moramo voditi i ove druge, potpuno izostavljene”, zaključio je Stanivuković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79