Stanivuković stigao u Mostar: Posjetio crkvu Svete Trojice ali je nepoželjan na skokovima

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković danas je ipak u Mostaru. Kako je najavljeno iz Fondacije Muzej Žitomislić, banjalučki gradonačelnik će posjetiti manastir Žitomislić, a prije toga obišao je Sabornu crkvu Svete Trojice.

Stanivuković je danas trebao prisustvovati i tradicionalnim skokovima sa Starog mosta u Mostaru, ali je Organizacioni odbor Kluba Skakača u vodu “Mostari” poziv povukao zbog komentara na odluku Valentina Inzka da nametne dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Mostarci Stanivukoviću otkazali pozivnicu za skokove sa Starog mosta

Rekao je da ne voli da mu neko nešto ograničava.

Ne mogu vjerovati da jedan čovjek koji treba da bude državnik i koji ima toliko iskustva, kaže “uradit ćemo to pa šta bude”. Nemate pravo “pa šta bude”, kockati se sa jednim čitavim narodom, mnogim narodima i građanima. Ići tako hazardski, nešto je što nije dopustivo u ovom trenutku”, istaknuo je.

– Poštovani gradonačelniče Stanivuković, jako nam je žao što vaš dolazak na 455. tradicionalne skokove ovim putem otkazujemo. Srebrenica je bolna rana svih nas i uvijek će biti. Na ovom mostu 11. srpnja skokom bez aplauza “Mostari” obilježavaju Dan žalosti. Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo sol na otvorenu ranu – napisao je Klub Skakača u vodu “Mostari” na Facebooku.

Nakon povlačenja pozivnice Stanivuković je odgovorio Organizacijskom odboru Kluba Skakača kako je njegov stav po tim pitanjima bio poznat i ranije.

Draško Stanivuković odgovorio Mostarcima: Moj stav o prošlosti je bio poznat i prije poziva u Mostar

– Moj stav po ovim pitanjima je bio poznat i prije nego što sam dobio poziv da prisustvujem tradicionalnim skokovima sa Starog mosta. Smatram da ono što se dogodilo prije više od 30 godina ne može i ne treba utjecati na to da danas uživamo u skokovima i zajedno gradimo mostove zajedništva i saradnje. Mnogi skakači iz Mostara su bili naši gosti na skokovima u Banjoj Luci. Moj stav je i tada bio poznat – kazao je između ostaloga u odgovoru Stanivuković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79