Foto: Vijesti.ba
Stanivuković započeo radove bez dozvole, građani spremaju protest protiv uništavanja parka

Stanivuković započeo radove bez dozvole, građani spremaju protest protiv uništavanja parka


U Banjoj Luci, tokom javne rasprave o Regulacionom planu Centar Istok, postavljeno je pitanje da li je Gradska uprava izdala dozvolu za izgradnju Ćiriličnog parka, koji se gradi u naselju Kupusište. Načelnik urbanizma, Vuk Višekruna, izjavio je da će dozvola biti izdata čim stigne zahtjev, naglašavajući da je to formalnost koja se može riješiti u roku od sedam dana.

Međutim, građani Kupusišta izrazili su zabrinutost, navodeći da je nadležno ministarstvo potvrdilo kako je nastavak radova moguć isključivo uz važeću građevinsku dozvolu. Planovi za Ćirilični park uključuju izgradnju parkovskih staza, rasvjete i postavljanje skulptura u obliku slova ćirilice, za što su potrebni temeljni radovi od armiranog betona.

Iz ACS studija, koji su pripremili Regulacioni plan, istaknuli su da se nisu bavili pitanjem parka u javnoj raspravi, jer nije bio obavezan dio regulacionog plana. Iako priznaju potrebu za dozvolama, smatraju da to nije pitanje regulacionog plana, već drugih nadležnih institucija.

Unatoč neizvjesnostima, radovi u parku Kupusište nastavljaju se bez prekida, dok su građani alarmirali Republičku inspekciju koja je najavila izlazak na teren. Ogorčeni mještani najavili su protest za 22. august, tražeći vraćanje parka u prvobitno stanje. Odbor za zaštitu Kupusišta poručuje da je bilo kakvo kopanje i betoniranje nelegalno dok se ne izmijeni regulacioni plan i ne dobiju potrebne dozvole.

Gradonačelnik Draško Stanivuković nije dao komentar na pitanja o legalnosti radova i mogućnosti premještanja instalacija Ćiriličnog parka na drugu lokaciju. Građani su odlučni u svojoj namjeri da zaštite park od daljeg devastiranja.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija