Stanje na putevima: Vozi se po mokrom kolovozu, uz opasnost od odrona te maglom na većem dijelu BiH

Pretežno mokar kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Ponegdje u višim predjelima ima slabijih sniježnih padavina, ali je i na tim dionicama kolovoz mokar. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na području Makljena (Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje) i Rostova (Bugojno – Novi Travnik), kao i na dionici Lipa – Dubovsko (Bosanski Petrovac – Bihać).

– Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno – saopćeno je iz BIHAMK-a.

Obustavljen saobraćaj
Na putu Vrbaška – Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritoriji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla – Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 6 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Na dionici autoputa A-1 Podlugovi – Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Radovi na putu
U toku su sanacioni radovi na magistralnom putu Jablanica – Mostar (na dijelu Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje) od 08 do 16 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Kladanj – Tuzla (u blizini kamenoloma Stupari), Konjic – Jablanica (tunel Crnaja), Nemila – Žepče (Želeće), Blažuj – Gromiljak (Radanovići), Doboj – Gračanica (u Klokotnici), Grude – Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac – Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79