Stanje odbrane od poplava proglašeno u dijelu općine Olovo

Usljed povećanog vodostaja zbog kišnih padavina te zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Stupčanice, na dijelu općine Olovo proglašeno je stanje odbrane od poplava, potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

“To je prvi nivo na kojem se upozorava građanstvo da se vrše pripreme za zaštitu od poplava. Stupčanica prijeti da se izlije iz korita te poplavi nekoliko kuća u naseljima Olovske Luke i Karagino polje. Pripadnici civilne zaštite nalaze se na teren i vrše se intenzivne radnje na odbrani od poplava u tom dijelu – ističe Aličić.

Napominje da se radi o području općine Olovo koje gravitira prema Kladnju u Tuzlanskom kantonu.

Ostale rijeke na području ZDK-a, ističe Aličić, nalaze se u svom koritu, a trenutno blagi porast vodostaja bilježi samo Krivaja.

“Mjerenja vodostaja Usore, koja je rasla negdje do 14 sati, u zadnja dva sata pokazuju opadanje vodostaja za po dva centimetra. Slična je situacija i sa rijekom Bosnom na sjeveru ZDK-a, odnosno na ušću Usore u Bosnu – kaže Aličić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79