Stanovnici RS-a su manje zaduženi ali stanovnici Federacije BiH imaju puno više para u bankama

Stanovnici oba entiteta imaju više novca na štednji nego duga po osnovu kredita.

Svaki stanovnik Federacije BiH u prošloj godini bankama je bio dužan u prosjeku 2.889 KM, dok je svaki stanovnik Republike Srpske u prosjeku dugovao 2. 445 KM, pokazuju dvije entitetske agencije za bankarstvo.

Do te cifre se dolazi kada se ukupna zaduženost stanovništva po kreditima podijeli sa brojem stanovnika iz posljednjeg popisa. Ukupna zaduženost građana Federacije BiH u protekloj godini iznosila je 6 milijardi i 853 miliona KM a broj stanovnika prema popisu iz 2013. godine, iznosio je 2 miliona i 372 hiljade.

U istom peridou, ukupna zaduženost građana Republike Srpske iznosila je 2 milijarde i 860 miliona KM, dok je broj stanovnika bio 1 milion i 170 hiljada.

Ali, kada se pogledaju štedni depoziti stanovništva, slika je sasvim drukčija.

Naime, u protekloj godini građani Federacije BiH su na štednji imali 9 milijardi i 164 miliona KM, što će reći da je svaki stanovnik u prosjeku imao 3 hiljade i 863 KM. Štedni depoziti stanovništva Federacije BiH u prosjeku su za 977 KM veći od prosječnog kreditnog duga.

U Republici Srpskoj, ukupna štednja građana iznosi 3 milijarde i 393 miliona KM, što će reći da svaki stanovnik manjeg entiteta u prosjeku ima ušteđevinu u iznosu od 2 hiljade i 882 KM. To opet znači da je štednja stanovnika u prosjeku za 437 KM veća od duga prenosi Slobodna-Bosna.

 

Znate li čemu služe crne tačkice na šoferšajbni automobila?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments