Stanovnici Zadra u panici: Opasni otpad sa Titovog Galeba nam prijeti

Danima u Zadru prašinu podiže azbest. Čak 78 tona otpada s Titova Galeba, broda koji je zaštićeno kulturno dobro, pohranjeno je u Zadru. Građani se pitaju – je li u njihovom susjedstvu tempirana ekološka bomba?

Za Dnevnik Nove TV vrata skladišta otvorila je tvrtka koja ga zbrinjava. Iza vrata u vrećama posložen je građevinski materijal koji sadrži azbest.

Miho Zrnić Marinović, prokurator tvrtke Odlagalište sirovina u Zadru, na pitanje novinara koliko je to opasno odgovara:

“Pa, ako nas dva ovako ovdje stojimo, znači da nije opasno. Mislim, opasno je, i postupa se prema njemu kao opasnom. On je u dvije folije. I nema nikakve mogućnost širenja u okoliš”.

Tvrdi da je sve po zakonu i da su tek posrednici u poslu. Otpad su preuzeli od jedne riječke tvrtke. No kaže – za 60 dana otpad više neće biti u Zadru.

“A ovo vozimo na razne deponije koji imaju klasifikaciju za primanje azbestnog otpada. Što u Hrvatskoj, što vani”, dodaje Zrnić Marinović.

Gdje točno, kaže, u ovom trenutku, ne zna. Navodi da su bile dvije inspekcije i da je nalaz u redu.

Reagirao je i Grad koji odgovore inspekcije još čeka. Robertino Dujela, pročelnik Komunalnog vijeća Grada Zadra kaže da još čekaju odgovore.

“Inzistirat ćemo na točnom i brzom odgovoru tko, što, gdje, kako i dokad”, dodaje Dujela.

“Zabrinut sam za svoje dijete, za svoju obitelj, tražim odgovore, odgovor dobiti ne možemo”, poručuje gradski vijećnik i stanovnik Sinjoretova Mate Lukić.

Mještani zadarskog Sinjoretova za subotu najavljuju i mirni prosvjed.

“Bojimo se bolesti. Ovdje živi više od 4000 stanovnika. Bojimo se oboljenja djece i nas. Mi dosad nismo uopće znali što su ovdje odlagali. Možda je do sada bilo i gorih otpada i bit će u budućnosti gorih otpada. Mi ne želimo da taj otpad ovdje posluje, ni na koji način”, rekao je Tome Stanić iz Inicijative Sinjoretovo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79