Stara garda džeparaša i Nihad Pargovski sa ekipom haraju Sarajevom: Ko policiji zadaje najviše glavobolje?

Džeparoši često operišu u tramvajima. Čudno je to da uglavnom nemaju kartu i nikad nije zabilježeno da su ih revizori izbacili.

Ljetni mjeseci, kad je u Sarajevu najviše turista, glavna su prilika da džeparoši nešto zarade. Tako su tokom juna, jula i avgusta sarajevskoj policiji prijavljene 62 džepne krađe. Najmanje džepnih krađa bilo je upravo u avgustu, kada je angažovano najviše policajaca zbog održavanja Sarajevo Film Festivala, piše Oslobođenje.

Tako su u junu prijavljena 22, u julu 32, a u avgustu osam ovih krivičnih djela. Protiv počinilaca podneseno je 20 krivičnih djela, a otkriveno je 29 domaćih osoba i šest migranata koji su se također počeli baviti ovim zanatom.

Migranti džeparoši su se pojavljivali u julu na području Ilidže i to u blizini hotela gdje je velika koncentracija turista afro-azijskog porijekla. Policiji se zbog krađe obratio jedan oštećeni turist iz Kine, šest iz Saudijske Arabije, dva iz Turske, te po jedan iz Kuvajta i Izraela, priča inspektor MUP-a KS-a Nermin Čoko.

On dodaje da su osobe koje su identificirane kao počinitelji ovih krivičnih djela od prije poznate policiji. Inspektor ističe da je istražiocima poznata cijela porodica iz Švrakinog Sela koja se bavi džeparenjem, tu je i nekoliko džeparoša s Gorice i iz Ulice Halida Kajtaza.

U junu je policija podnijela osam izvještaja Tužilaštvu protiv osam počinilaca. U julu je rasvijetljeno 10 džepnih krađa, dok su u avgustu podnesena samo dva izvještaja protiv počinilaca.

Sagovornik Oslobođenja priča da džeparoši uglavnom koriste nepažnju žrtava.

– Žrtve traže na šetalištima i u sredstvima javnog prevoza gdje je velika gužva, a u posljednje vrijeme primijećene su džepne krađe u ugostiteljskim objektima. Kradu uglavnom mobitele i novčanike. Džeparoši često operišu u tramvajima. Čudno je to da uglavnom nemaju kartu i nikad nije zabilježeno da su ih revizori izbacili. Uđu po četvorica revizora, meni uvijek traže da im pokažem kartu ili značku, dok džeparoše zaobilaze. Vjerovatno ih sve znaju i boje ih se jer znaju da će pružiti otpor. Mnogi imaju igle jer su narkomani i ljudi se boje da će ih njima ubosti – kaže Mirsad Šukić, načelnik Odjela za imovinske delikte MUP-a KS-a.

Džepne krađe su najteže za dokazivanje (jer policija uspije dokazati krivično djelo jedino ako nađe ukradeni novčanik kod lopova).

Dok vrebaju turiste, džeparoši tokom ljetnih mjeseci se često preruše kako bi izgledali kao turisti, rašire kartu i prave se da nešto traže. Dok se konsultuju s turistima, gledaju kako će ih olakšati za mobitel ili novčanik.

Policiji najviše problema pravi stara garda džeparoša poput Nihada Pargovskog i njegove ekipe. Pošto oni poznaju gotovo sve policajce, čim ih vide na nekom području ili u tramvajima, obustavljaju svoje akcije.

Neki od načina hvatanja iskusnih džeparoša su organizovane akcije na tramvajskim stanicama, nakon što grupa lopova izađe iz tramvaja.

Pošto se radi o krivičnim djelima za koja je zaprijećena mala kazna (do godinu zatvora), tužioci ne traže zadržavanje kradljivaca od 30 dana.

Džeparoši budu zadržani u policiji 24 sata dok se urade sve zakonom propisane mjere i radnje, te se obavještava tužilac. Pošto on ne traži dalje zadržavanje, džeparoši izlaze na slobodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79