Starici ukrale 1.400 maraka i nakit

Organizovana kriminalna grupa Roma iz Hrvatske ponovo je krenula u seriju pljački na području Republike Srpske, a ovoga puta na meti su bile Dobojlije.

Iako su prevaranti nakon duže istrage otkriveni i uhapšeni još u oktobru ove godine u Prijedoru, kriminalna grupa nije prestala s prevarama, o čemu svjedoči i nedavno saopštenje Policijske uprave Doboj.

Naime, policija je utvrdila da je državljanka Hrvatske Jasmina Šajn (23) sa nepoznatom saučesnicom od penzionerke u Doboju ukrala 1.400 maraka i zlatni nakit.

Izvor Srpskainfo iz istrage otkrio je da je prevara starice u Doboju izvršena na gotovo identičan način kao i one u Prijedoru.

– Prvo tipuju starije osobe koje žive same, a onda im nude na prodaju masažere i usluge masaže. Toliko su uporne da uđu u kuću ili stanove da stariji jednostavno nemaju izbora, već idu linijom manjeg otpora. Nakon što uđu u kuću ili stan, jedna prevarantkinja pokazuje masažere, a druga pod izgovorom da odlazi do kupatila traži novac u drugim prostorijama – podsjetio je izvor iz istrage.

Misterija za istražioce

Način na koji prevarantkinje u rekordnom vremenu otkriju mjesto na kojem žrtve drže ušteđevinu misterija je za istražioce.

– Kada se sve prevare koje su napravile državljanke Hrvatske uzmu u obzir, osim načina na koji ubijede žrtvu da ih pusti u kuću, zajedničko je i da za rekordno vrijeme otkriju ladicu, policu ili neko treće mjesto na kojem se nalazi veća količina novca – objasnio je izvor iz istrage.

Dodaje kako je na strani prevaranata pravosudni sistem koji im dopušta da nakon jednog hapšenja nastave s prevarama.

– Nevjerovatno je da su nakon otkrivanja i hapšenja u Prijedoru isti prevaranti svoj posao prebacili u Doboj. Nikom nije jasno zašto tužilaštvo ne zatraži određivanje pritvora ili ih jednostavno protjeraju iz BiH kako bi se spriječio dalji kriminal – navodi izvor iz istrage.

Podsjetimo, prijedorska policija je u oktobru ove godine zahvaljujući registarskim tablicama uspjela otkriti identitet prevaranata koji su starije građane ojadili za blizu 10.000 maraka.

Zahvaljujući detaljnoj istrazi, prevaranti su uhvaćeni u trenutku kada su namjeravali napustiti Republiku Srpsku, odnosno BiH na graničnom prelazu Popovi kod Bijeljine.

Na graničnom prelazu tada su uhapšeni Zagrepčani Kristijan Šajn (26), njegova supruga Jasmina Šajn (23) i Kristina Šajn (31). Nedugo nakon ovog hapšenja u Prijedoru je uhapšen i Kristinin muž Silvio Radelić (30).

Prevare u Prijedoru

Istragom je utvrđeno da su Kristina i Jasmina Šajn sa trećom saučesnicom 23. septembra ove godine u Čarakovu kod Prijedora dovele u zabludu Šuhru K, te joj na prevaru ukrali 450 maraka.

Nesrećnoj ženi prevarantkinje su ispričale da joj je pokojni suprug ostavio novac, ali da ga u banci može podići samo ukoliko im za uslugu plati 450 maraka, što je starica i učinila.

U prevari Džehve S. (77) učestvovali su osumnjičeni Kristijan Šajn i Silvio Radelić.

– Prvo je Kristijan pozvao staricu na mobilni telefon i predstavio se kao policijski inspektor. Gotovo istovremeno pred porodičnu kuću oštećene došao je Radelić i takođe se predstavio kao policijski inspektor. Dok je nesrećna starica razgovarala sa jednim, drugi “inspektor” je u rekordnom vremenu otkrio ladicu u kojoj je starica držala kovertu sa novcem u iznosu od 600 maraka i tri zlatna prstena – ispričao je izvor iz istrage.

Iako su otkriveni i uhapšeni, tužilaštvo je osumnjičene pustilo na slobodu.

Rekordna prevara

Na meti prevaranata iz Hrvatske bila je i Mira R. (78). Njoj su na kućna vrata pokucale Kristina i Jasmina Šajn, te treća saučesnica za kojom je policija raspisala potjernicu.

– Od oštećene su tražile da ih pusti u kuću kako bi pokazale način rada tih masažera, a kada je nesrećna žena pustila prevarantkinje u svoju kuću, nije ni slutila da će ubrzo ostati bez kompletne ušteđevine. Naime, dok su Kristina i Jasmina zapričavale staricu, treća saučesnica je otišla u kuhinju, pronašla kovertu i u njoj 5.500 maraka – ispričao je izvor iz istrage.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79