Starost i bolest jače od svega: Nakon 26 godina prestaje čistiti svoj grad

Jajčanka Rešida Kovačević (80), u periodu od 1959. do 1992. godine radila je kao daktilografkinja u Zavodu za zapošljavanje u Jajcu.

Nikad se nije udavala i živi sama u naselju Bare s minimalnom penzijom, piše Jajce Online.

U slobodno vrijeme najčešće se druži s prijateljicama, čita knjige, štampu i gleda televizor.

Već 26 godina ona svakodnevno ustaje ranom zorom i čisti svoj grad. Odijeva jedan od svojih kostima, obuva cipele na petu, namješta frizuru i kreće u obilazak grada velikih potencijala, ali “nedovoljne” ažurnosti.

Kraj volontiranja

Zbog bolesti i samih godina kako nam je rekla, ona je prisiljena da prestane s volontiranjem. Od sutra našu Rešidu nećemo više gledati kako čisti i uređuje jajačke površine.

– S velikim zadovoljstvom samoinicijativno, ali i uspješno sam obavljala dugogodišnje volontiranje na čišćenju i uređivanju jajačkih ulica i zelenih površina. To sam sve radila iz srca za prelijepi kraljevski grad Jajce, rekla je Rešida Kovačević, koja je naglasila da od 4. oktobra prestaju sve njene aktivnosti.

Bez obzira na vremenske uvjete, ona je svaki dan prikupljala otpatke, iako je znala, da će je već sutra na istom mjestu dočekati novi.

– Moji pozitivni rezultati većinom su postignuti zahvaljujući podršci pozitivnih sugrađana (mlađih, starijih i djece svih uzrasta), Općini Jajce, Medžlisu Islamske zajednice Jajce, pripadnicima PU Jajce, JKP “Čistoća i zelenilo”, novinarima kao i svima drugima koji su spoznali moje aktivnosti i maksimalno me podržavali, rekla je ona.

Naše društvo je očigledna slika Rešide, bez obzira na društveni status, svi mi imamo isti zadatak, a to je čišćenje smeća iza onih koji su nemarni. Ova vremešna starica, svima nama treba da posluži kao primjer kako se voli i čuva svoja okolina.

Drhtavim glasom poslala je poruka svim Jajčanima i Jajčankama, ali i posjetiocima jednog od najljepših malih gradova na svijetu.

– Pozivam svoje drage sugrađane, a pogotovo one koji zapostavljaju značaj prirode, da svojim pristupom savjesno čuvaju naše zelene površine za generacije koje nam dolaze, poručila je Rešida Kovačević.

Dobila nagradu i priznanje

Naša sugrađanka Rešida Kovačević za svoj rad nikad nije očekivala nikakve nagrade, ali dobila je specijalno priznanje od Općine Jajce na inicijativu tadašnjeg lokalnog informativnog časopisa „Senzor“.

Skromna Rešida odbila je novac kao nagradu, a poželjela je televizor kojeg je uručio načelnik Edin Hozan.

Osim toga Asocijacija žena” MIZ Jajce Esma sultanija” u suradnji s MIZ Jajce na manifestaciji „Dan Esme sultanije” dodijelili su priznanje istaknutim aktivisticama iz našeg grada.

Među brojim laureatima bila je i vrijedna Rešida Kovačević, a nagradu joj je uručio prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Teški životni uslovi

Teta Rešidu nećemo više tako često viđati po jajačkim ulicama zbog bolesti i iznemoglosti. Ona se vraća svojim uobičajnim aktivnostima, ali i životnim problemima.

Iako živimo u 21. stoljeću naša sugrađanka nema adekvatno kupatilo niti pitke vode u svome stanu. Prisiljena je vodu svakodnevno, na izmaku snage donositi iz podrumskih prostorija.

Nikome nije htjela govoriti o svojim problemima, želi skromno i dostojanstveno da i dalje živi u svome stanu kojeg nije napuštala ni tokom rata i svih nedaća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79