Staša Košarac ostao bez kompletnog obezbjeđenja: Preuzima ga MUP RS

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Staša Košarac, izazvao je pažnju javnosti nakon što je na sjednicu Vijeća ministara BiH došao sam, bez prisustva bilo kakvog obezbjeđenja.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Vijeća ministara BiH, ministar Košarac više nema tjelohranitelje.

Međutim, ministar Košarac je za Klix.ba iznio svoju stranu priče, tvrdeći da je osobno odlučio prekinuti saradnju s obezbjeđenjem koje mu je pružala Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH. Razlog za ovu odluku navodno su bile prijetnje koje je primao zbog svojih političkih stavova, a koje, kako tvrdi, nisu bile prijavljene nadležnim institucijama.

“Odlučio sam da više ne koristim obezbjeđenje DKPT-a zbog osjećaja nesigurnosti u Sarajevu, uslijed neprijavljenih prijetnji koje su mi upućivane. Umjesto toga, preferiram obezbjeđenje koje pruža MUP Republike Srpske, za što postoji zakonska osnova”, naglasio je ministar Košarac.

Košarac je također istaknuo da njegova odluka nije lična prema bivšim članovima obezbjeđenja iz DKPT-a BiH, već se odnosi na institucionalne probleme, uključujući nedostatak sigurnosnih procjena i pravovremene reakcije na prijetnje koje je primao.

“Nakon preuzimanja funkcije zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nisam dobio odgovarajuće sigurnosne procjene od strane DKPT-a, uprkos konstantnim prijetnjama. Apeliram na nadležne sigurnosne institucije da provedu objektivnu procjenu situacije. Formalno obezbjeđenje mi nije potrebno, jer podrška građana RS-a predstavlja moju najbolju zaštitu”, zaključio je Košarac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79