Regija BiH State Department objavio: Rusija se miješala u izbore u BiH!

State Department objavio: Rusija se miješala u izbore u BiH!

Sjedinjene Američke Države razotkrile su ruske taktike korištenja kombinovanih zvaničnih, anonimnih i neimenovanih kanala i platformi za stvaranje i širenje lažnih narativa. 

Visoki ruski zvaničnici i proruski mediji nastojali su da iskoriste strah i zbrku koji prate pandemiju COVID19 – stvaranjem i širenjem teorija zavjere, ukazano je u izvještaju koji je objavio Centar za globalno istraživanje State Departmenta.

Centar za globalno angažovanje ušao je u trag ruskim vezama dezinformisanja detaljno opisujući načine na koje se zvanični Kremlj bavi širenjem dezinformacija, koristeći se zvaničnom vladinom komunikacijom, oglašavanjem koje finansira država, korštenjem anonimnih izvora, zloupotrebom društvenih mreža i dezinformisanjem u cyber prostoru.

Sedam internet siteova i organizacija pod kontrolom zvaničnog Kremlja, uključujući site Fondacije strateške kulture i istraživačkog centra Katehon, pobrojano je u izvještaju Centra za globalno angažovanje State Departmenta.

Katehon je osnovao i finansira ga ruski milijarder Konstantin Valerevich Malofeev, blizak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. On je čovjek sa crnih listi SAD-a i Evropske unije.

Amerika želi snažnu Bosnu i Hercegovinu

Malofejev je stoji u izvještaju bio umiješan u neuspjeli državni udar u Crnoj Gori 2016. , koji je imao za cilj da spriječi članstvo te zemlje u NATO-u.

Također, bio je umiješan u aneksiju Krima, pružanjem podrške ruskoj separatističkoj vojsci u Donbasu, kao i u izbore u Bosni i Hercegovini.

Prije dvije godine, pripadnici Granične policije BiH na banjalučkom aerodromu uručili su mu rješenje o protjerivanju iz BiH.

– Imenovani Konstantin Malofeev predstavlja prijetnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima – piše u dokumentu na osnovu kojeg je ovom ruskom oligarhu zabranjen ulazak u BiH zbog čega se on, privatnim avionom, morao vratiti natrag u Moskvu.

Prema pisanju Žurnala, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta se sastajao sa Konstantinom Malofeevim. Tokom 2017. godine ovaj ruski milijarder nekoliko je puta privatnim avionom dolazio u Banja Luku . Prema podacima sigurnosnih agencija BiH, sa Maelofeevim su u Republiku Srpsku dolazili njegovi saradnici koji vode kompaniju Marshall Capital koja se bavi kreditiranjem, te kompanije Sigurna Internet Liga koja je povezana sa ruskim obavještajnim službama prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM