Statistika ne laže: BiH ubjedljivo najgora u regiji po imunizaciji

Član Predsjedništva Šefik Džaferović gostujući u jednoj televizijskoj emisiji izjavio je kako Bosna i Hercegovina „ ne zaostaje u procesu imunizacije protiv koronavirusa od ostalih zemalja Zapadnog Balkana“.

Džaferović: BiH ne zaostaje kada je u pitanju proces imunizacije stanovništva za ostalim državama zapadnog Balkana

Naravno, i najpovršnijem posmatraču je jasno kako je ova izjava potpuno neistinita, što potrvđuje i zvanična statistika. Prema podacima stranica Statista i Politico, koje detaljno prate proces imunizacije u svijetu, kada je riječ o državama regije, susjedna Srbija je treća u svijetu po imunizaciji sa već 32 posto vakcninisanog stanovništva. Hrvatska je na 8,89 posto, Crna Gora je na 1,16 posto, Albanija na 1,68 posto, a Sjeverna Makedonija na 0,25 posto, dok za Bosnu i Hercegovinu nema podataka, odnosno činjenica da je u našoj zemlji do sada imunizovan uglavnom vrlo mali broj pripadnika medicinskog osoblja, nije dovoljna da naša zemlja uopće uđe u statistiku i nalazi se u društvu država poput Bruneja, Burkine Faso i Burundija.

Ovo jasno pokazuje da je izjava koju je Džaferović dao potpuno netačna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79