Statistika tvrdi: Samo jedna država u Evropi je religioznija od BiH

Istraživanje koje je obradilo temu vjerovanja u život poslije smrti na području Evrope, koje je obavio “World Values Survey” pokazalo je kako naša zemlja kotira kad je riječ o ovoj temi.

Naime, na prvom mjestu uvjerljivo se našla Turska. Skoro 92 posto stanovnika ove zemlje vjeruje u Boga i život nakon smrti.

Odmah iza nje na drugoj poziciji našli su se stanovnici Bosne i Hercegovine sa 65,9 procenata religioznih osoba. Trećeplasirani su Poljaci (64,2 posto).

U Srbiji u život poslije smrti vjeruje svega 33,4 posto građana, dok su prema ovom istraživanju Hrvati dosta religiozniji sa 51,3 posto građana.

Svjetsko istraživanje vrijednosti (WVS) je globalni istraživački projekat koji istražuje vrijednosti i uvjerenja ljudi, kako se mijenjaju tokom vremena i kakav društveni i politički utjecaj imaju.

Od 1981. godine svjetska mreža društvenih naučnika provodi reprezentativna nacionalna istraživanja kao dio World Values Surveya u skoro 100 zemalja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79