Statut je jasan: Sebija Izetbegović mora napustiti i mjesto direktorice KCUS-a

Istaknuto je tada da je Odlukom Senata UNSA od 29. januara 2014. godine Sebija Izetbegović izabrana u zvanje redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstvo” na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, piše Senka Kurt za Interview.ba.

Uskoro će biti potpisan otkaz na Medicini, a nastavničko mjesto jedan je od uvjeta koji je propisan Statutom za mjesto direktorice KCUS-a. Vlada Kantona Sarajevo danas donosi odluku da se pokrene procedura smjene

Ured rektora Univerziteta u Sarajevu dr. Rifata Škrijelja stiglo je rješenje Medicinskog fakulteta o otkazu o radu Sebiji Izetbegović.

Kako saznajemo, očekuje se da rektor Škrijelj stavi potpis na ovo rješenje. No, s tim će se ipak malo sačekati jer je, prema našim informacijama, dopis s Medicine proslijeđen pravnoj službi UNSA.

– Rektor će sačekati njihovo stručno mišljenje – navodi naš izvor.

Otkazan ugovor

Prema saznanjima Sebiji Izetbegović Medicina je otkazala Ugovor o radu na neodređeno vrijeme (sa punim radnim vremenom), kojeg je ona zasnovala u decembru 2014. godine kao profesor na Katedri za ginekologiju i akušerstvo.

Ugovor sa Sebijom Izetbgović zaključen je nakon što je ona stekla zvanje redovne profesorice.

Senat UNSA prošle je sedmice praktično poništio ovu odluku ovo je potpuno očekivan potez.

Prethodno je Senat na vanrednoj sjednici 6. marta ove godine donio odluku kojom je usvojio Analizu Komisije na osnovu prikupljene dokumentacije. Na osnovu koje je provjeravana vjerodostojnost isprava vezanih za postdiplomski studij dr. Izetbegović na Medicini. Tom prilikom Komisija je zadužila rektora UNSA za donošenje rješenja o poništenju upisa u Matičnu knjigu magistranata. Praktično, tada joj je magisterij proglašen navažećim.

Kako je izabrana?

Istaknuto je tada da je Odlukom Senata UNSA od 29. januara 2014. godine Sebija Izetbegović izabrana u zvanje redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstvo” na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. I to na temelju uvjeta propisanih članom 89. Zakona o visokom obrazovanju, koji je bio na snazi u vrijeme izbora.

Ovim članom pod tačkom f. propisuju se minimalni uvjeti za izbor akademskog osoblja u naučno nastavno zvanje redovni profesor na Univerzitetu. Uvjeti su bili sljedeći: proveden najmanje jedan izborni period u zvanju vanredog profesora, najmanje dvije objavljene knjige, najmanje osam naučnih radova objavljenih u priznatim publikacijama. Sve to nakon sticanja zvanja vanrednog profesora. Uvjet je bio i mentorstvo najmanje po jednog kandidata za stepen drugog i trećeg ciklusa studija.

Istaknuto je kako je prema toj odluci iz 2014. godine dr. Izetbegović izabrana u naučno nastavno zvanje, koje je prema Zakonu o visokom obrazovanju, trajno zvanje. Na temelju tog zvanja se s njom zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Prije toga dr. Izetbegović, kako je to Zakon i predvidio, imenovana za asistenticu, kasnije i u docenticu.

Ne ispunjava uvjete

No, Zakon koji je bio na snazi kao uvjet za izbor suradnika – višeg asistenta propisao je da kandidat mora imati naučni stepen magistra. Isti Zakon također je propisao da su za izbor nastavnika u zvanje docenta bili naučni stepen doktorata, naučni radovi objavljeni u naučnim/stručnim časopisima ili zbornicima, te pokazani rezultati u naučno nastavnom radu. Sebija Izetbegović je slijedom toga postala docentica na Medicinskom fakultetu 2002. godine.

No, kako je njen magisterij 9. marta poništen situacija se sad potpuno preokrenula.

A vezujući se za uvjete za izbor u naučno nastavna zvanja na UNSA, prema propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi na vrijeme kada je imenovana birana u ista – utvrđuje se da ona ne ispunjava prethodno opisane uvjete koji su bili propisani za izbor u nastavno naučna zvanja na UNSA.

Tako je Sebija Izetbegović na osnovu falsificiranih dokumenata zasnovala ne samo radni odnos na Medicinskom fakultetu, već i na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Kojim vlada još od januara 2016.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79