Stav pisao Murphyju, Sattleru, Schmidtu i OSCE-u: Ugrožena sigurnost novinara

FOTO: STAV

Nakon napada i prijetnji, laži i kleveta, kojima su urednici i novinari redakcije sedmičnog lista Stav izloženi unazad tri dana od strane vladajućih predstavnika državne i federalne vlasti, o svemu su, između ostalog, u pismu zabrinutosti detaljno upoznali i ambasadora Sjedinjenih Država Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela J. Murphya, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i ambasadora Johanna Sattlera. Sedmični list Stav je o poslanim pismima zabrinutosti upoznao i Misiju OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

 

– Nakon 425 objavljenih brojeva naša redakcija i naše uredništvo našli su se pod napadom novouspostavljene vlasti, konkretno političara Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH i lidera stranke Narod i pravda, te visokopozicioniranog člana SDP-a BiH i potpredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića, koji kontinuirano šire dezinformacije o uredništvu našeg lista te nas zlonamjerno povezuju s obavještajnim sektorom i potiču različite oblike napada na naše urednike i novinare.

 

Jedan od političara koji prelazi granice temeljne političke kulture, posljednjih mjeseci poziva na obračunavanje s nama, jeste i federalni zastupnik Naše stranke Dragan Mioković. Sve ovo prouzročilo je da članovi stranaka “Trojke” putem društvenih mreža, često i usmeno, na naš račun i račune naše porodice, iznose prijetnje i najgore vrste uvreda – navodi se u pismu zabrinutosti koje je u ime redakcije Stava uputio Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik Stava, jedinog bosanskohercegovačkog sedmičnog lista i jedinog bošnjačkog nacionalnog sedmičnog lista.

Ovim su putem novinari također upoznali strane diplomate o tome da dobivaju zabrinjavajuće poruke iz bosanskohercegovačke dijaspore koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a u kojima se iznose tvrdnje da ministar Konaković prijeti tamošnjim slobodomišljenim ljudima i američkim državljanima pozivajući se na svoje “dobre konekcije s američkom politikom”.

 

 

– Ovakav način ponašanja i političkog djelovanja zasigurno nije praksa zapadnih vrijednosti koje se žele doseći u Bosni i Hercegovini te stvaraju opasan antagonizam u društvu – piše u pismu uz napomenu da ako se ne reaguje na navedeno, bez sumnje se može smatrati da je početak vladavine nove državne i federalne vlasti ujedno i početak rigidne diktature koja pretendira da uvede jednoobraznost, jednostranost i jednoličnost na medijskoj sceni.

 

Redakcija sedmičnog lista Stav apelira na strane diplomate da ih svojim utjecajem zaštite od nasrtaja političara iz “Trojke” te predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini postavlja pitanje: “Planira li to Elmedin Konaković provoditi i uz Vašu potporu i u Vaše ime s obzirom na to da ste pozicionirani kao njegovi diplomatski zaštitnici i zagovornici?”

 

Redakcija sedmičnog lista Stav je, među ostalima, od ambasadora i visokog predstavnika tražila očitovanje u vezi s potpuno neprimjerenim pritiscima te lažima koje političari “Trojke” iznose na račun njihovog medija te navela da stoje na raspolaganju za sastanak na kojem bi detaljnije upoznali strane diplomate s njihovim stajalištima i dosegnutim kulturnim standardom koji njeguju.

 

Smatraju da je neophodno da upoznaju njihov rad, koji je daleko od onoga što se iskrivljeno iznosi na društvenim mrežama i službenim profilima političara vladajuće “Trojke”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79