Stav Samre Ćosović-Hajdarević nije stav svih muslimana, a pravo na okupljanje je zagarantovano Ustavom BiH!

Pravo na okupljanje nije stvar bilo čijih ličnih stavova, nego pravo zagarantovano Ustavom i Zakonom Bosne i Hercegovine – zaključeno je u saopštenju

 

Ženski edukacijski centar Nahla osuđuje govor mržnje i nasilje nad LGBTIQ osobama, pozivajući vjernike i vjernice na dostojanstvo izražavanje stavova, te podsjećajući da je pravo na javno okupljanje zagarantovano konvencijama i Ustavom BiH, navedeno je u saopštenju Incijative PRVI (Inicijativa Nahlinih aktivista/ica protiv rasne i vjerske intolerancije).

– Proteklih dana izjava zastupnice SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Samre Ćosović-Hajdarević, u kojoj poziva na “izolaciju” članova LGBTI zajednice u BiH nakon najave da će 8. septembra biti organizovana Povorka ponosa u Sarajevu izazvala je val negativnih i huškačkih komentara u javnosti. Ova izjava je, između ostalog, dovela do toga da bh. javnost i određeni mediji počinju takav stav generalizirati i uzimati kao reprezentativni stav svih muslimanki i muslimana. Osjećamo potrebu da izrazimo neslaganje sa stavovima koji pozivaju na govor mržnje i diskriminaciju i naglašavamo da je to u direktnoj suprotnosti s islamskim učenjem – navodi se u saopštenju.

– Demokratsko društvo u kojem živimo, te multikulturalnost koju njegujemo nam svakako daje za pravo i da nešto smatramo vjerski neispravnim ili moralno neprihvatljivim, ali to nikako ne bi smjelo izlaziti iz okvira slobode govora i mišljenja i prelaziti u govor mržnje i poziv na izolaciju. Pravo na okupljanje nije stvar bilo čijih ličnih stavova, nego pravo zagarantovano Ustavom i Zakonom Bosne i Hercegovine – zaključeno je u saopštenju.

 

Želim da se ovakvi ljudi izoluju! Neka idu negdje drugo!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79