Stefan Samardžija se branio šutnjom

Stefan Samardžija (24) sa Pala, osumnjičen za učešće u likvidaciji Damira Ostojića Šijana (42) i teškom ranjavanju njegove nevjenčane supruge Sandre Jošić (40), branio se jučer šutnjom na sjednici u Okružnom sudu u Banjoj Luci prilikom razmatranja prijedloga da mu se odredi pritvor.

Vozilo zapaljeno

Njegov branilac, advokat Bojan Veselinović kaže da je Samardžija tokom saslušanja odbio da iznosi svoju odbranu.

– Na teret mu se stavlja krađa vozila, što je opisano u prijedlogu za pritvor, ali i učešće u teškoj likvidaciji i nanošenju teških tjelesnih povreda. Smatramo da uopće nema dokaza koji to potkrepljuju i protivili smo se određivanju pritvora – rekao je Veselinović, dodavši da će odluka o pritvoru vjerovatno biti donesena danas.

Dragica Tojagić, rukovodilac administrativnih poslova Tužilaštva Republike Srpske, kaže da je tužilac zatražio određivanje jednomjesečnog pritvora po svim osnovama, piše Avaz.

– Pritvor je zatražen po svim tačkama, odnosno zbog opasnosti od bijega, bojazni da će uništiti dokaze ili ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i saučesnike, bojazni od ponavljanja djela, ali i zbog težine djela i takozvanog uznemirenja javnosti – navode u Tužilaštvu RS.

Samardžija je lišen slobode nakon što se na poziv policije odazvao na saslušanje u Policijsku upravu Istočno Sarajevo. Na teret mu se stavlja da je nabavio Škodu Octaviju, koju su nepoznate osobe koristile u zločinu. Vozilo je krajem jula ukradeno u Sarajevu, a dva dana nakon likvidacije pronađeno je zapaljeno u Piskavici kod Banje Luke. U njemu je otkrivena i izgorjela automatska puška, iz koje je pucano u Šijana i Jošić.

Prikupljeni dokazi

– Prikupljeno je dosta dokaza i nadamo se će se klupko zločina nakon lišenja slobode početi odmotavati te da će i izvršioci biti otkriveni – kaže izvor blizak istrazi.

Zločin se dogodio 5. septembra prošle godine u Banjoj Luci. Supružnici su se terencem Range Rover vraćali kući, a likvidator ih je čekao u zasjedi. Kad je Šijan usporio vožnju, prema njima je sasuo rafal iz automatske puške. Ispaljeno je najmanje 15 metaka i oboje je pogođeno s više hitaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79