Šteta nakon velikog požara na Blidinju veća od milion KM

Šteta nakon velikog požara na Blidinju veća od milion KM


Požar koji je proteklog ljeta na Blidinju gorio 14 dana napravio je štetu koja je procijenjena na više od milion maraka. Općina Posušje, kojoj administrativno pripada ovaj dio Čvrsnice, nema sredstva za obnovu Parka i pomoć traže s viših instanci. U međuvremenu se po tko zna koji put nametnulo pitanje nabavke zračnih traktora za gašenje koji bi sačuvali prirodu od požara i na koncu uštedjeli novac građana.

Najviše je u Parku prirode stradala šuma i nisko rastinje i riječ je uglavnom o endemskim vrstama čija vrijednost je neprocijenjiva. Procjena je ipak napravljena u vidu elaborata o procijenjenoj šteti koji je predstavljen na sjednici Općinsko vijeća Posušje. U Elaboratu se predlaže da načelnik Posušja donese odluku o korištenju sredstava iz općinskog budžeta, kao i da se obrati za pomoć kantonalnom i federalnom nivou vlasti.

“Apelujem na više nivoe vlasti ako može da se iznađe način za kupovinu jednog ili dva zračna traktora koji bi u samom početnom izbijanju požara nama bio od velike važnosti, posebno na terenima koji su nepristupačni”, ističe načelnik Općine Posušje Ante Begić.

Ljetos je vatrogascima bilo potrebno nekoliko sati da se probiju do opožarenog područja gdje je izgubljeno dragocjeno vrijeme naglašava Begić. Pomoć je za sada obećala Vlada Zapadnohercegovačkog kantona.

“Za saniranje posljedica požara na Blidinju naša uprava Civilne zaštite je izdvojila iz svojih sredstava prikupljenih za tu namjenu 40.000 maraka. Isto toliko smo mi iz proračunskih sredstava izdvojili i bilo je tu još nabavke opreme za naša vatrogasna društva”, navodi premijer ZHK Zdenko Ćosić.

Pomoć u skorije vrijeme očekuju i vatrogasci. Općina Posušje prostire se na 460 kvadratnih kilometara, a ima profesionalno uposlenih samo šest vatrogasaca.

“Od opreme ima nešto ali većinom je vozni park starije godište, uvijek se nešto pokvari i nikad nisi siguran u tu opremu. Najpotrebnije u ovom momentu su mlađi ljudi i obuka, u našoj zemlji to je problem jer ne možete očekivati od čovjeka preko 50 godina da ide gasit otvoreni požar, kao što je bio i ovaj požar, tu su i odroni stijena, na 1.700 metara”, naglašava komandir PVB Posušje Mario Čutura.

Sigurno je da, bez pomoći, Općina Posušje neće moći sama sanirati štetu. Do nabavke letjelica oslanjat će se na pomoć vatrogasaca, GSS-a i brojnih volontera, kao i do sada, poručuju iz ove općine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija