Štete u Hercegovini nemjerljive, Dodik i dalje blokira helikoptere OSBiH

Požari u Konjicu i Jablanici još su aktivni i bit će neophodna pomoć u gašenju iz zraka. Dok se vatrogasci danima bore s vatrom, štiteći obližnja naselja, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji za odlazak na rođendane koristi helikopter Vlade Republike Srpske, ostaje pri svom stavu. Neće glasati u Predsjedništvu BiH tako da i dalje neće moći biti angažiran helikopter Oružanih snaga BiH u gašenju požara.

– Pa dobro, šta sad, požari. Primjećuje čovjek da samo gori u ovom kraju. I u Federaciji i u Republici Srpskoj ima daleko šumovitijih područja pa se ne dešava požari. Veoma je interesantno naći razlog zbog čega se to dešava baš ovdje, na prostoru Hercegovine – kaže Dodik.

A šta je Dodik ovom izjavom htio reći, ostaće nepoznanica. Dok je njemu interesantno tražiti odgovor zašto baš gori u Hercegovini, vatrogasci nemaju vremena da razmišljaju o tome, već svakodnevno gase požare koji su se ponovo aktivirali u Jablanici i Konjicu.

– Imamo 20-25 ljudi na terenu. Teren je zaista nepristupačan. Sa zemlje se ništa značajno ne može ništa uraditi u zaustavljanju požara – navodi Omer Nezirić, pomoćnik načelnika Službe za civilnu zaštitu Opštine Jablanica.

– Ovdje jak vjetar puše, situacija izmiče kontroli. Zaista moram da kažem da smo mogli ovaj požar i prije sanirati kao i prethodne požare na području općine Konjic, ali, nažalost, sramnom odlukom jednog člana Predsjedništva BiH ne možemo doći do pomoći iz zraka – ističe Nedim Makan ,stručni saradnik u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Opštine Konjic.

A Milorad Dodik je još jednom ponovio da svoju odluku neće promijeniti, što znači i dalje neće biti jednoglasne odluke Predsjedništva za odobravanje korištenja helikoptera Oružanih snaga BiH. I sve to dok helikopterom Vlade Republike Srpske putuje na proslavu rođendana svog političkog kolege Dragana Čovića. A prema njegovom mišljenu, mnogo je galame i buke u vezi s tim što nije odobren helikopter Oružanih snaga.

– Prvo, trebate se malo raspitati. Ti helikopteri su na ivici ispravnosti i svako ko bi donio takvu odluku rizikovao bi život pilota jer su letjelice stare 40-50 godina. Naravno, to nije jedini razlog zašto nisam učestvovao u sjednicama Predsjedništva. Taj razlog je svima dobro poznat i taj razlog će dalje ostati na snazi – poručuje Dodik.

– Mislim da je gospodin Dodik ušao u jedno opasno područje kada je u pitanju njegova odgovornost naspram ovoga jer nismo birani u Predsjedništvo BiH da blokiramo procese i da sprečavamo upotrebu resursa koje ima ova država koji su i interesu građana BiH. Gospodin Dodik čini zloupotrebu – ističe Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA).

Iako mnogi smatraju da Tužilaštvo treba što prije reagovati, Dodik još nije pozvan na saslušanje nakon krivične prijave koju je, podsjećamo, protiv njega podnio načelnik Jablanice. U svemu tome, najsurovije je to što pojedinice ne može ništa natjerati da konačno počnu raditi u korist građana. Čak ni ugroženost ljudskih života, imovine, gubitak skoro tri hiljade hektara šume.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79