Stevandić poručuje: Bošnjački, a ne srpski političari, su uzrok najveće političke krize u BiH

BiH se nalazi u najvećoj političkoj krizi, jer se nalazimo u situaciji da se pravni akt visokog predstavnika ne primjenjuje u Republici Srpskoj, te se stvara dvojno pravosuđe.

Rekao je ovo predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić gostujući u emisiji “Drugi Ugao” na RTRS.

Govoreći o nametnutom zakonu visokog predstavnika Valentina Incka, Stevandić je rekao da se ovdje ne radi o parlamentarnoj odluci, već o nametnutom zakonu koji je u saradnji sa bošnjačkim političarima donio visoki predstavnik, te se odluke koje su donešene na Narodnoj Skupštini Republike Srpske odnose direkt na takvo grubo ometanje demokratije.

Trenutna kriza, kako kaže Stevandić uzrok ima u bošnjačkom političkom djelovanju, a ne u srpskom.

Politički gledano, dodaje Stevandić, na ovu temu postoji jedinstvo parlamentarnih partija Republike Srpske, a svaka sumnja u to jedinstvo dolazi iz komentara na neku drugu temu, koja se onda pokušava prenijeti i na ovu. Stevandić ističe da ne postoji nikakvo mimoilaženje.

– Bez obzira iz kog političkog kluba dolazili, stavovi se po ovom pitanju ne razlikuju. Mi nećemo sami sebe poniziti i ići protiv odluka Narodne Skupštine, osim kada se radi o aktima bitnim za Republiku Srpsku, međutim, i to je nešto što su se stranke svakako međusobno dogovorile i predvidjele, te se ne može upasti u neku “zamku” po tom pitanju” – smatra Stevandić.

On kaže da političari iz Republike Srpske ne bježe od dijaloga, već ne prihvataju nametnute zakone.

Evropska i venecijanska komisija su, ističe Stevandić jasne po tom pitanju, zakon donose parlamenti, a ne visoki predstavnici, te su i bošnjački političari svjesni pravnih posljedica ovog nametnutog zakona, jer im je oduzet legitimitet na državnom nivou.

– Parlamentarne stranke iz Republike Srpske pokazale su političku zrelost jer se uprkos ostalim neslaganjima imaju jedinstven stav po ovom pitanju. Valentin Incko nije gledao Republiku Srpsku kao vlast i opoziciju, već je ciljao da nanese štetu Republici Srpskoj – rekao je Stevandić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79