Stevandić: Treba pričekati novi raspored snaga u svijetu i onda podijeliti BiH

Bosanski Srbi trebaju biti strpljivi i pričekati novi raspored snaga u svijetu kako bi konačno realizirali svoj krajnji cilj koji se svodi na odcjepljenje teritorija na kojemu su većina od BiH, rekao je u utorak predsjednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić.

Na sjednici Narodne skupštine RS održanoj u Banjoj Luci, na čijem je dnevnom redu bila rezolucija kojom bi taj enitet podupro zahtjeve Beograda u odnosu prema Kosovu, Stevandić je uvjeravao zastupnike kako na osporavanju kosovske nezavisnosti treba insistirati.

Rekao je da će za to, baš kao i za ciljeve vodstva bosanskih Srba, doći vrijeme kad se promijeni odnos snaga u svijetu.

Treba pričekati novi raspored snaga i njega će biti”, izjavio je Stevandić koji slovi za bliskog saveznika Milorada Dodika, koji već godinama otvoreno prijeti odcjepljenjem RS od BiH.

Stevandićeva je teza kako treba biti strpljiv i pričekati trenutak u kojemu više “neće biti otpora” samostalnom odlučivanju Srba, očito aludirajući na podršku Zapada teritorijalnom integriretu i suverenitetu BiH kao i neovisnosti Kosova.

Stevandić je potkraj maja boravio u Rusiji kako bi tamo navodno razgovarao o pitanjima zaštite okoliša i pri tom se sastao sa zamjenikom predsjednice Vijeća Federacije ruskog parlamenta, Konstantinom Kosačevom.

Nakon toga se pohvalio kako RS ima “odlične kontakte” te kako vodi “sjajnu i izbalansiranu politiku”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79