Stevandić upozorava ili prijeti: BiH vrlo lako može otići u provaliju

Stevandić upozorava ili prijeti: BiH vrlo lako može otići u provaliju


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), Nenad Stevandić, izrazio je “zabrinutost” za budućnost Bosne i Hercegovine, naglašavajući da zemlja stoji na raskršću između “normalnog puta” i “provalije”.

Prema njegovim riječima, ključni problem leži u političkoj dinamici i spoljnim uticajima koji oblikuju domaću političku scenu.

Stevandić je kritikovao bošnjačke političke snage, posebno one unutar “trojke”, tvrdeći da njihova politička autoritativnost počiva na podršci međunarodnih aktera poput Ureda visokog predstavnika (OHR) i Ambasade SAD, a ne na unutrašnjoj političkoj snazi.

“Otežavajuće je što bošnjački političari, odnosno stranke ‘trojke’ nemaju vlastitog političkog autoriteta, nego ga temelje na uticaju mentora iz OHR-a i Ambasade SAD,” izjavio je Stevandić.

Dodao je da bi, da su se ranije postignuti dogovori održali, BiH već napredovala u smislu evropskih integracija: “Da smo se držali dogovora BiH bi već bila dva-tri koraka iznad evropskih integracija od kojih je trenutno. Bila bi oslobođena mentorstva, tutorstva, dok bi kancelarija visokog predstavnika bila ugašena, a BiH bi bila ono što piše u Dejtonu.”

Odgovarajući na pitanje o sposobnosti Republike Srpske da izdrži političke pritiske, Stevandić je naglasio važnost jedinstva i odlučnosti: “Mi, koji smo u sadašnjoj vladajućoj garnituri, želimo da ljudi shvate da hoćemo, jer možemo samo ako hoćemo. Ako nećemo, ne možemo ništa. To ‘nećemo’ je više vezano za kalkulantski odnos pojedinih kolega iz opozicije, koji uvijek imaju potrebu da pošalju poruku stranim mentorima da nisu sto odsto saglasni sa stremljenjima RS.”

Stevandić je takođe istakao ključnu ulogu Narodne skupštine u trenutnim političkim procesima: “Najteži zakoni koji su usvajani bili su zakoni čiji su predlagači bili narodni poslanici. I kada je riječ o izbornom zakonu, ali i o referendumu tako da je trenutno uloga Narodne skupštine nemjerljiva. Parlament je trenutno kičma koja nosi politiku RS i ta koja čuva predsjednika Republike Milorada Dodika da ne bude izdvojen i uništavan kao samostalna meta.”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija